Now Reading:
U Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom: „Trebamo graditi društvo koje će pružati sigurno okruženje za sve osobe s invaliditetom“
Full Article 4 minutes read

U Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom: „Trebamo graditi društvo koje će pružati sigurno okruženje za sve osobe s invaliditetom“

U Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom, a organizirali su ga Ravnateljstvo policije, Policijska uprava krapinsko-zagorska te Centar za odgoj i obrazovanje. Tom prilikom proveden je program prometne kulture za najmlađe Jumicar i glazbeni program sastava Adastra.

Voditeljica službe prevencije u Ravnateljstvu policije Sandra Veber rekla je kako policija, županija, općina, odgojno-obrazovna ustanova i partneri združenim snagama obilježavaju Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Taj dan se obilježava 3. prosinca, od 1992. godine na inicijativu Ujedinjenih naroda s ciljem promicanja jednakosti, ravnopravnosti, nediskriminacije i uključivosti osoba s invaliditetom. Radit ćemo interaktivne radionice gdje će se na razumljiv način promicati dječja prava i prava djece s poteškoćama u razvoju. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Republici Hrvatskoj imamo preko 650 tisuća osoba s invaliditetom, od toga 73.260 su osobe do 18 godina. Kada govorimo o kaznenim djelima na štetu djece možemo reći da smo 2022. godine sveukupno imali 3212 kaznenih djela, od toga ih je 49 bilo na štetu djece s poteškoćama u razvoju. Naša je zadaća da progovorimo kao društveno odgovorna zajednica i djeci objasnimo pravo na sigurnost, učenje, pravo na igru i pravo na uključivanje u našu društvenu zajednicu – istaknula je Veber.

Policijski službenik ravnateljstva policije i službe prevencije Andrija Dražetić kazao je kako će održati radionice i predstavu „Poštujte naše znakove“ da najmlađim učenicima pokažu osnovna ponašanja u prometu i nauče ih osnovnim značenjima prometnih znakova.

– Važno je napomenuti da je prvih 10 mjeseci ove godine u prometu smrtno stradalo 8 djece, troje djece pješaka, a 5 ih se nalazilo u osobnim vozilima. Stoga apeliram na sve roditelje, prilikom prijevoza djece u vozilu, da djeca moraju biti u auto sjedalici ili vezana sigurnosnim pojasom – napomenuo je Dražetić.

Također, apelirao je na vozače da ne ostavljaju i parkiraju svoja vozila na mjestima označenima za osobe s invaliditetom, jer im tako uskraćuju njihovu mobilnost.

Zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek rekla je kako je danas red za malo edukacija, a puno više zabave i smijeha.

-Ovakvih aktivnosti svakim je danom potrebno sve više. Djeca uče kroz igru, kroz zabavu i zasigurno će ovo i ove aktivnosti ostati u sjećanju puno duže nego da smo im nešto pričali, tumačili. To je populacija koja najbolje uči i najbolje se snalazi u ovakvim aktivnostima – naglasila je Petek.

Istaknula je kako u Krapinsko-zagorskoj županiji postoji vrlo velik broj osoba s invaliditetom.

U vrhu smo u Republici Hrvatskoj. Velikim dijelom su to i osobe treće životne dobi, ali i jedan veliki broj djece i mladih. Provodimo brojne aktivnosti na području Krapinsko-zagorske županije, podrška smo i kao osnivači ovog Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice u kojem se obrazuju djeca s teškoćama u razvoju, ali i podrška kroz različite druge oblike djeci i mladima – kroz institut pomoćnika u nastavi, ranu intervenciju za najmlađe, kroz podršku projektima i programima udruga osobama s invaliditetom koje skrbe o svim generacijama osoba s invaliditetom – pojasnila je zamjenica župana i dodala kako će na ovaj Međunarodni dan osoba s invaliditetom poručiti da trebamo graditi društvo koje će pružati sigurno, kvalitetno okruženje za sve osobe s invaliditetom, djecu s teškoćama u razvoju. Posebno naglašavajući da usluge koje trebaju za zadovoljavanje njihovih potreba trebaju biti pristupačne i dostupne.

Načelnica Krapinskih Toplica Gordana Jureković kazala je kako je županijski centar za odgoj i obrazovanje na području njene općine, u njega dolaze djeca iz cijele naše županije, a tu je i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju.

– Stoga je u našoj općini, odnosno u centru, uvijek povećan broj sudionika u prometu koji se otežano kreću ili se kreću u invalidskim kolicima. Općina maksimalno pokušava prilagoditi prilaze cestama, nogostupe, sve što je postojeće, ali radimo i novim stvarima, kako bi sve bilo što prilagođenije upravo tim osobama. Naravno, to nije dovoljno. Važne su i ovakve akcije, aktivnosti, edukacije, senzibilizacija javnosti, kako bi svi zajedno povećali senzibilitet za osobe s invaliditetom u našem okruženju – zaključila je Jureković i dala punu podršku ovoj akciji, uz nadu da će se ovakve aktivnosti kontinuirano provoditi i dalje.

Ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje Antun Zupanc je zahvalio na ovom zajedničkom obilježavanju kojim se promiču prava osoba s invaliditetom.  

i.belošević/sjever.hr 01.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.