Now Reading:
Strašan zločin dogodio se prije 80 godina: položeni vijenci u spomen na stradale civile u Cerju Jesenjskom
Full Article 2 minutes read

Strašan zločin dogodio se prije 80 godina: položeni vijenci u spomen na stradale civile u Cerju Jesenjskom

Prošlo je 80 godina od strašnog zločina u Cerju Jesenjskom, gdje su u rano jutro 1. prosinca 1943. godine ubijena 34 civila te je spaljeno cijelo selo. Sukob između partizana i ustaša za sobom je donio stradanja djece, staraca, žena, djevojaka i mladića te su mnoge obitelji zavijene u crno.

U spomen na žrtve u Cerju Jesenjskom podignut je spomenik kod kojeg su se u petak, 1. prosinca 2023. godine, okupili mještani, načelnik Općine Jesenje Dario Cvrtila te predstavnici Općinskog vijeća i Župe kako bi polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odali počast žrtvama koje su izgubile živote u II. svjetskom ratu. Župnik Siniša Blatarić održao je kratku molitvu, a potom je u 18 sati održana sveta misa za tragično stradale civile.

– Na 80. obljetnicu prisjetili smo se žena, djece, staraca i svih naših mještana koji su tragično stradali u II. svjetskom ratu. Mi kao sumještani i kao potomci žrtava očuvali smo i očuvat ćemo uspomenu na njih. Drago mi je da smo dostojanstveno obilježili ovaj najtragičniji dan u povijesti naše Općine – rekao je tom prigodom načelnik Dario Cvrtila.

Naime, tog 1. prosinca, kada su ustaše išle cestom prateći Antu Pavelića, ubijeno je 13 članova obitelji Bosak, 9 članova obitelji Bosek, tri člana obitelji Čižmešija te po jedan član ili članica obitelji Kranjčec, Kučko, Turibak, Hlevnjak, Šoštarić, Brlić, Hajster, Konjić i Jedvaj.

Velika tuga i žalost legla je na selo, svuda plač i bijeda pred zimom. Odmah su se učinili prvi koraci za prvu najnužniju pomoć, najviše su si sami pomogli. Ipak, narod nije očajavao, pouzdao se u providnost i pravednost Božju te strpljivo podnosio strašan udarac – zapisano je, među ostalim, u župnoj Spomenici Župe Jesenje, u monografiji „To vam je naše Jesenje“.

sjever.hr

01.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.