Now Reading:
Pripremite lopate: U klimatološku zimu ulazimo s promjenom vremena i snijegom – evo koliko bi ga moglo pasti na sjeveru Hrvatske
Full Article 2 minutes read

Pripremite lopate: U klimatološku zimu ulazimo s promjenom vremena i snijegom – evo koliko bi ga moglo pasti na sjeveru Hrvatske

snijeg

U petak, 1. prosinca počinje klimatološka zima koja nam donosi novu promjenu vremena, a prema trenutnim prognozama i snijeg na sjeveru Hrvatske.

Kako je objavio DHMZ, nakon kratkotrajne stabilizacije vremena u srijedu, 29. studenoga 2023., već s četvrtkom uz jačanje juga i jugozapadnjaka stižu novi oblaci, a s klimatološkim početkom zime – i obilnija oborina.

Zbog jakog i olujnog juga 30. studenoga te pada tlaka zraka, kako će se približavati ciklona, moguća su povremena ograničenja u prometu te poplavljivanje nekih riva.

Područje niskog tlaka svojom glavninom premještat će se preko Hrvatske s petka na subotu pa iako će na zapadu zemlje, u dijelu Gorskog kotara i riječkog zaleđa, već u četvrtak biti obilne oborine, petak će u gotovo cijeloj zemlji biti kišovit.

U mnogim će predjelima pasti i više od 50 l/m2, na obali moguće i u kratkom vremenu uz intenzivne pljuskove praćene grmljavinom. S pritjecanjem sve hladnijeg zraka kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg. Do subote ujutro, a osobito tijekom subote, snježni pokrivač nastat će i u nekim nizinama. Stoga povremeno treba računati na skliske kolnike i poledicu. Prema nekim prognozama, na sjeveru Hrvatske moglo bi pasti od 15 do 18 cm snijega.

Zapuhat će jaka, na sjevernom dijelu i olujna bura. Uz jak sjeveroistočni vjetar u gorju te padanje snijega i susnježice uvjeti vožnje bit će otežani jer će mjestimice mećava i/ili vijavica smanjivati vidljivost, a lokalno su u takvim uvjetima mogući i veći zapusi. Do nedjelje oborine će postupno prestati i vjetar će oslabjeti.

Zbog nadolazeće promjene vremena, s njom i izraženog zahladnjenja s petka na subotu preporučuje se svakodnevno praćenje prognoze i upozorenja na mrežnim stranicama DHMZ-a.

sjever.hr/meteo.hr
29.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.