Now Reading:
Predstavljeni rezultati projekta “Novi početak” vrijednog gotovo 2 milijuna eura – Povećani kapaciteti za žrtve nasilja i odlučna borba protiv obiteljskog nasilja
Full Article 5 minutes read

Predstavljeni rezultati projekta “Novi početak” vrijednog gotovo 2 milijuna eura – Povećani kapaciteti za žrtve nasilja i odlučna borba protiv obiteljskog nasilja

U sklopu provedbe projekta Novi početak u organizaciji Krapinsko-zagorske županije održana je konferencija o učinku samog projekta vrijednog gotovo 2 milijuna eura.

Nositelj Projekta je Krapinsko-zagorska županija, dok su partneri Dom za žrtve nasilja u obitelji NOVI POČETAK i Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Krapina.

Župan Željko Kolar najprije je napomenuo kako se Krapinsko-zagorska županija deklarirala kao županija koja se protivi bilo kakvom obliku nasilja.

-Svako nasilje nad ženama je i nasilje nad obitelji, nasilje nad djecom i zbog toga smo simbolično nazvali ovaj projekt sigurne kuće “Novi početak“. Vrlo teško je odlučiti se prijaviti nasilnika i otići iz svog doma ako nemate neko mjesto u kojem znate da ćete biti zaštićeni i da iz njega stvarno možete krenuti u jedan novi početak i jedan novi život bez maltretiranja, doživljavanja ponižavanja i bez nasilja – rekao je župan Kolar i dodao kako sigurna kuća radi već 3 godine s kapacitetom od 8 osoba, dok će nova imati povećani kapacitet na 15 osoba.

Župan Kolar istaknuo je kako se sve aktivnosti koje se provode, provode u cilju nastajanja klime o neprihvaćanju bilo kakvog oblika nasilja.

-Želimo napraviti klimu da je svaki oblik nasilja neprihvatljiv, da će naše pravosuđe i naše institucije goniti svakog nasilnika bez obzira na to gdje radi, kojeg je prezimena, tko su mu roditelji i kakvog je financijskog stanja. Županija je prihvatila europsku rezoluciju Sigurnog mjesta za žene i to je napravilo 18 općina i gradova na području Županije i uvjeren samo da će to napraviti svi. To je snažna poruka najodgovornijih ljudi kojima su građani dali povjerenje da vode njihove lokalne zajednice. Na taj način šalju poruku da je takav oblik ponašanja neprihvatljiv – zaključio je Kolar.

Projekt uspostave sustava podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali”. Projekt traje od 9. lipnja 2021. do 9. prosinca 2023. godine, a unutar operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali osigurano je 1,5 milijuna eura. Krapinsko-zagorska županija je tijekom provedbe projekta osigurala nešto više od 420 tisuća eura i time se vrijednost projekta povećala na gotovo 2 milijuna eura.

Zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek smatra da se ovim projektom zaokružio sustav podrške za žrtve obiteljskog nasilja, za žene žrtve nasilja u Krapinsko-zagorskoj županiji.

-Dugi niz godina Županija vodi brigu o žrtvama obiteljskog nasilja na različite načine, a ono što je u podlozi obiteljskog nasilja, pogotovo nasilja prema ženama je rodna neravnopravnost. Još 2015. godine Krapinsko-zagorska županija je usvojila Europsku povelju o ravnopravnosti spolova i tako trasirala put aktivnostima, da dođemo do ovog današnjeg dana – naglasila je Petek.

Uvođenjem SOS telefona, Savjetovališta za žrtve nasilja te provedenim aktivnostima u suradnji s osnovnim i srednjim školama i zdravstvenim ustanovama Krapinsko-zagorska županija gradila je sustav podrške žrtvama nasilja i sustav preventivnih aktivnosti koje su Županiju vodile k cilju – Županija s nultom stopom tolerancije na nasilje.

-Trebalo je uspostaviti i sustav podrške kada se nasilje dogodi, kada treba hitno reagirati, i upravo kroz projekt Novi početak, kroz infrastrukturno rješenje novog doma za žrtve nasilja u našoj županiji, zaokružili smo sustav podrške, ali ovdje ne stajemo. I dalje radimo na preventivnim aktivnostima jer nam je senzibiliziranje i edukacija javnosti najveća zadaća – zaključila je Petek.

Ravnateljica Doma Duga Zagreb Željka Barić smatra kako je projekt „Novi početak” na više razina novi početak, a to je bio početak suradnje Krapinsko-zagorske županije i skloništa Doma Duga Zagreb, kojem je osnivač Grad Zagreb.

-Umrežili smo se da bismo mogli pružati dobru podršku, sigurnost i zaštitu žrtvama zaštita u obitelji. Uvijek smo u kontaktu i vidim da su već dovoljno čvrsti i sigurni da sami odlično odrade svoj posao – rekla je Barić i dodala da demografski podaci u smislu razine obrazovanja, zaposlenosti, broja djece ili mjesta iz kojeg dolaze same žrtve nasilja i počinitelji, ne ukazuju na specifičnosti na temelju kojih bi se moglo reći da određena kategorija predstavlja veći rizik za nasilje, već da se nasilje događa svima, i bogatima i siromašnima, bez obzira na obrazovanje ili neku drugu kategoriju.

Socijalna radnica te stručna suradnica u CESI-ju na SOS telefonu i savjetovalištu za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije Vendi Keserica Tomičić izrazila je zadovoljstvo što je Županija vidjela potrebu za projektom “Novi početak”.

-Kao SOS telefon i savjetovalište bilježimo kontinuirani rast i poziva i dolazaka u savjetovalište, kao i uključivanja u naše aktivnosti. To nam govori da su žene žrtve nasilja danas osvještenije i informiranije o tome što nasilje jest, da za njega nisu krive i da za nasilje nema opravdanja – smatra Keserica Tomičić.

Dodajmo da su u sklopu Konferencije održane i panel rasprave na teme: “O pružanju podrške žrtvama nasilja u obitelji… Možemo li bolje?” i “O nasilju oko nas… Jesmo li spremni primijetiti i reagirati?”

mdjak/sjever.hr
29.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.