Now Reading:
Župan Koren održao prijem za uspješne županijske orače
Full Article 2 minutes read

Župan Koren održao prijem za uspješne županijske orače

Povodom uspjeha koje su ostvarili na Svjetskom i Državnom natjecanju orača, župan Darko Koren je u prostorima Županijske uprave održao prijem za članove Udruge orača Koprivničko-križevačke županije.

Podsjetimo, 19. Državno natjecanje u oranju održano u Poreču krajem rujna, a sudjelovali su Josip Martinović, koji je osvojio 1. mjesto u kategoriji pluga premetnjaka, te Matija Konjačić, učenik Srednje gospodarske škole Križevci koji je sudjelovao po prvi put i osvojio 4. mjesto u kategoriji pluga ravnjaka. Županijska ekipa osvojila je prvo mjesto te time još jednom pokazala svoje znanje i vještine u ovoj disciplini.

Svjetsko natjecanje orača, 68. po redu, održano je u Latviji, a sudjelovali su predstavnici iz 24 zemlje u kategoriji ravnjaka i 22 zemlje u kategoriji premetnjaka. Natjecali su se Saša Višak, koji je osvojio 14. mjesto u kategoriji plugova ravnjaka, i Josip Martinović koji je osvojio 16. mjesto u premetnjacima.

Župan je oračima uputio čestitke na ovim uspjesima, kojima na najljepši način predstavljaju županiju.

– Već je postalo tradicionalno da ostvarujete sjajne rezultate po kojima smo vodeći u Hrvatskoj, a dokazali ste se i na svjetskoj razini. Osim natjecanja, ova disciplina ima i ulogu promocije poljoprivrede kao grane gospodarstva te služi kao motivacija za mlade. Kao što vidimo, postoji interes među mladima što je garancija da će se ovakvi uspjesi nastaviti i dalje. Podržavamo vašu Udrugu od samog početka, što ćemo činiti i dalje, te vam želim još mnogo uspješnih natjecanja na kojima ćete pokazati vaše vještine.


Uspješni orači Saša Višak, Josip Martinović i Matija Konjačić, koji je najmlađi sudionik, zahvalili su županu i suradnicima na prijemu, kao i Županiji potpori kakvu rijetko koja županija pruža svojim oračima. Saša se osvrnuo na Svjetsko prvenstvo u Latviji, što je bilo nezaboravno iskustvo na kojemu je mnogo toga naučio, te dodao kako je prvi dan natjecanja bio iznimno uspješan te je završio na 7. mjestu, što je najbolji dosadašnji rezultat hrvatske reprezentacije. Drugog dana su bili lošiji vremenski uvjeti, odnosno izvukli su lošiju parcelu te su rezultati bili malo slabiji, no ukupno je osvojio 14. mjesto. Najmlađi orač Matija izrazio je svoj entuzijazam za natjecanjima u oranju, kojima se počeo baviti prošle godine te se time planira baviti i nadalje.

sjever.hr

28.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.