Now Reading:
Župan Kolar s ministrima Bačićem i Anušićem obišao gradilište rušenja kuće oštećene u potresu u Donjoj Podgori kod Donje Stubice: Napokon će krenuti izgradnja zamjenske kuće za obitelj Škvorčec
Full Article 5 minutes read

Župan Kolar s ministrima Bačićem i Anušićem obišao gradilište rušenja kuće oštećene u potresu u Donjoj Podgori kod Donje Stubice: Napokon će krenuti izgradnja zamjenske kuće za obitelj Škvorčec

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar zajedno je s potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Brankom Bačićem te ministrom obrane, Ivanom Anušićem, posjetio gradilišta koja se obnavljaju nakon razornog zagrebačkog potresa na području Donje Stubice.

Naglasak tijekom obilaska bio je na uklanjanju kuće oštećene u potresu na adresi Donja Podgora 113, koja je pretrpjela značajna oštećenja tijekom zagrebačkog potresa, a do koje je bilo teško doći zbog potoka koji je onemogućavao prilaz teškim strojevima. U rješavanja ovog problema, a sve kako bi se što prije vlasnicima oštećenog objekta izgradila zamjenska kuća, uključila se Hrvatska vojska, odnosno inženjerijska pukovnija Karlovac koja je u tri dana izgradila lansirni most koji je omogućio prilaz strojevima kako bi se napokon moglo krenuti u rušenje oštećenog objekta.

Župan Kolar istaknuo je važnost izgradnje ovog mosta koji je napokon omogućio rušenje ove kuće, a kako je naglasio i da se napokon krene s izgradnjom zamjenske kuće.

-Na području naše županije imamo 26 rješenja za rušenje kuća. Do sada smo 17 srušili i 9 je još ostalo za rušenje. Cilj nam je bio da sve kuće srušimo ove godine, ali, nažalost, nismo uspjeli. Jedan od razloga je i utrka s Fondom solidarnosti gdje su se do određenog vremena trebala potrošiti sredstva i to nam je onemogućilo javljanje na natječaj građevinskih tvrtki koje nisu mogle odraditi više posla nego što je bilo moguće – objasnio je župan.

Ostatak kuća moramo srušiti u prvoj polovici iduće godine. Pripremamo i svu dokumentaciju da polovicom iduće godine pomognemo raditi i sve ostale zamjenske kuće – rekao je Kolar dodavši da prema informacijama koje je dobio od potpredsjednika Vlade, do 3. mjeseca iduće godine i svih sedam zamjenskih kuća koje se sada grade, biti će i gotove.

Zagrebački potres ostavio je ozbiljne posljedice na imovinu i infrastrukturu u raznim jedinicama lokalne samouprave, uključujući i područje Zagorja. Upravo je posjeta visokih dužnosnika Vlade naglasila važnost suradnje na obnovi, a istaknuo je to i ministar Bačić.

-Mislim da ovim postupkom pokazujemo koliko je Vladi RH važno obnoviti sve obiteljske kuće na područjima zahvaćenim i petrinjskim i zagrebačkim potresom i zbog toga sam jako zadovoljan što danas možemo i na ovaj način provesti rušenje i izgradnju zamjenskih kuća. Mi ćemo, kao što je župan rekao, nastaviti ovom našom dinamikom, nakon što smo na području Krapinsko-zagorske županije završili projekte Fonda solidarnosti ili su pri kraju – rekao je ministar Bačić.

Ministar je ponovio kako je na području Krapinsko-zagorske županije iz Fonda solidarnosti financirano 156 objekata čija je vrijednost 122 milijuna eura i to je samo segment koji se odnosi na obnovu zgrada javne namjene, projekte komunalne i prometne infrastrukture.

Oko 24 zamjenske kuće izgraditi će se na području ove županije, a za sada ih je 10 u nekoj fazi realizacije. U petak smo završili javnu nabavu za četiri obiteljske kuće i pred nama je još preostalih 9 objekata – dodao je ministar Bačić.

-Radovi na ovom objektu trebali su krenuti kad su krenuli radovi i na drugim objektima. Međutim, zbog specifičnosti ove lokacije, zbog nemogućnosti pristupa toj lokaciji, mi smo s gradonačelnikom Donje Stubice i s vlasnicom ovog objekta pokušavali iznaći drugo rješenje kako ćemo pristupiti izgradnji nove kuće. To je bio razlog zašto nismo s izgradnjom ove zgrade krenuli istog dana kada smo krenuli i s drugim objektima. Ovdje smo htjeli pokazati da je na jednoj kući, čija je površina 55 kvadrata, napravljen jedan značajan posao, postavili smo pontonski most i realizirali cjelokupni proces s izgradnjom zamjenske kuće – kazao je Bačić.

I ministar Anušić naglasio je iznimnu važnost suradnje na obnovi, pa se tako na ovoj lokaciji, gdje je pristup bio onemogućen zbog potoka, priključilo i Ministarstvo obrane odnosno Hrvatska vojska.

-Ovaj lansirni most koji je napravljen za samo tri dana, naša pukovnija je odradila bez ikakvih problema i pokazala spremnost da i dalje bude na raspolaganju ne samo kada govorimo o obrani RH i sigurnosti, nego i kad govorimo o obnovi od potresa i svih onih drugih elementarnih nepogoda koji su proteklih nekoliko godina nažalost zadesile hrvatsku. Uvijek je HV bila spremna pomoći i tako će biti i ubuduće – kazao je Anušić.

U obilasku je bio i gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić koji je rekao kako se napokon ova kuća danas počinje rušiti te kako se nada da će obitelj Škvorčec sljedeći Božić dočekati u svojoj novoj kući.

Nastavno tijekom obilaska, istaknuta je i nova lokacija u Putkovcu, naselju u općini Đurmanec, na kojoj će biti postavljena energetski visoko učinkovita mobilna kuća što predstavlja inovativan pristup obnovi nakon potresa.

msopek/sjever.hr 27.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.