Now Reading:
Varaždinski SDP pokrenuo inicijativu o usvajanju rezolucije o proglašenju Varaždina sigurnim mjestom za žene
Full Article 4 minutes read

Varaždinski SDP pokrenuo inicijativu o usvajanju rezolucije o proglašenju Varaždina sigurnim mjestom za žene

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 25. studenog, Klub vijećnika SDP-a grada Varaždina pokrenuo je inicijativu o usvajanju rezolucije o proglašenju Varaždina sigurnim mjestom za žene.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću grada Varaždina Dražen Jagić rekao je da je inicijativa za ovakvom rezolucijom došla od skupine europskih socijalista (PES) u Odboru regija, čiji je sastavni dio SDP. Dokument se temelji na desetak povelja i konvencija UN-a i Europske unije i obvezuje Grad Varaždin na aktivan rad na provođenju javnih politika kojima se jamči sigurnost žena uz osudu svakog rodno uvjetovanog nasilja. Tom rezolucijom želimo obavezati Grad Varaždin na aktivan rad u provođenju javnih politika, da osigura direktan i stalni pristup specijaliziranim, sigurnim i sveobuhvatnim uslugama potpore za žrtve rodnog nasilja, da se osigura brža reakcija nadležnih tijela, provodi edukacija o rodnoj ravnopravnosti svih subjekata i kroz odgojno-obrazovne institucije poveća svijest i posljedicama rodnog nasilja, da se primjenjuje politika nulte tolerancije na svako seksističko oglašavanje na javnim mjestima rad sprječavanja promicanja štetnih rodnih stereotipa, te da se javnost senzibilizira putem komunikacijskih kampanja, posebno intenzivno povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji obilježavamo 25. studenog.

Prijedlog ove Rezolucije je prihvatio gradonačelnik Varaždina, Neven Bosilj, te je ona uvrštena na sjednicu Gradskog vijeća koja će se održati 28. studenog. Njenim usvajanjem, a potom i primjenom Grad Varaždin bit će sigurno mjesto za žene i služit će primjerom drugim lokalnim i regionalnim jedinicama lokalne samouprave.

Gradska vijećnica i diplomirana psihologinja Danka Marić Paravinja istaknula je da je obiteljsko nasilje složen društveni i javnozdravstveni problem na koji naše društvo još uvijek nema adekvatan odgovor. Dodala je da je u posljednjih 20 godina u Hrvatskoj ubijeno preko 400 žena. Prošle godine u Hrvatskoj dogodilo se 13 ubojstava žena, a ove godine 6, od čega jedno u našoj županiji. U gradu Varaždinu prošle je godine zabilježeno 168 prijava obiteljskog nasilja, pri čemu je 131 žena bila žrtva, dok je ove godine do sada zabilježeno 117 prijava obiteljskog nasilja, sa 87 žena žrtava obiteljskog nasilja.

Hrvatski zavod za socijalni rad, Područni ured Varaždin do 21.11.2023. zaprimio je ukupno 198 prijava obiteljskog nasilja, a treba naglasiti da se u brojnim drugim postupanjima Područnog ureda tijekom rada na nekom drugom problemu dozna i o obiteljskom nasilju. Osim toga, PU Varaždin ima postupanja na gotovo tjednoj razini u vezi obiteljskog nasilja tijekom intervencija dežurnog socijalnog radnika, a obično na poziv policije.

U Domu za žrtve obiteljskog nasilja „Utočište Sv. Nikola” ove je godine do sada realizirano 40 smještaja, pri čemu je godišnji prosjek oko 50 do 60 smještaja. Napomenula je da ove brojke ne pokazuju stvarnu sliku, iz razloga što veliki broj žrtava ne prijavljuje nasilje u strahu od osude društva te zbog nepovjerenja u institucije.

-U jednom naprednom društvu kakvim smatramo Hrvatsku i Europsku uniju kojoj pripadamo, o pitanju prava i sigurnosti žena uopće ne bismo trebali raspravljati, niti bi to pitanje trebalo uopće biti upitno. Nažalost, svakodnevno svjedočimo mnogim primjerima koji nam dokazuju da je rodno uvjetovano nasilje i dalje jedan od većih problema u našem društvu i zahtjeva dodatne aktivnosti na svim razinama na što ćemo se donošenjem ove rezolucije kao Grad i obavezati – istaknuo je predsjednik Gradske organizacije SDP-a Varaždin i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vupora dala je potporu ovoj inicijativi.

-Rodno utemeljeno nasilje sve je brutalnije, a zbog zbog nemara i nečinjenja institucija često završavaju tragičnim ishodom. Također, često se događa da  kad žena progovori o nasilju nad njom, često uslijedi još više omalovažavanja, o čemu zorno govore komentari na društvenim mrežama. U Hrvatskom saboru inzistiram na izmjenama zakonodavnog okvira i aktivnostima koje će nas dovesti do cilja kojem svi težimo – potpune ravnopravnosti žena i muškaraca kao jedne od temeljne vrijednosti Europske unije – istaknula je Barbara Antolić Vupora.

sjever.hr
23.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.