Now Reading:
Gradski vijećnici Grada Čakovca podržali rebalas proračuna te potpisivanje sporazuma o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja u ITU područja težak 18 milijuna eura
Full Article 4 minutes read

Gradski vijećnici Grada Čakovca podržali rebalas proračuna te potpisivanje sporazuma o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja u ITU područja težak 18 milijuna eura

Održana je 20. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca. Na rasporedu je bilo 14. točaka, a jedna od najvažnijih je bila prihvaćanje rebalansa proračuna za 2023. godinu.  S obzirom da se bliži kraj godine, rebalans treba uravnotežiti prema očekivanim prihodima, a onda i planirati rashode koji su mogući do kraja godine.

Gradonačelnica Ljerka Cividini rekla je da su u rebalansu ostavili samo potreban iznos za izradu dokumentacije za nadogradnju II. Osnovne škole, za dogradnju škole i dvorane u Kuršancu, dok će se sama investicija proširiti na 2024. godinu.

-Tu je i program konkurentnosti i kohezije na koju su prijavljeni projekti i Centra za kulturu i naše knjižnice Nikola Zrinski, ali s obzirom  na lokaciju i kontrolu dokumenata, investicija bi trebala početi tek početkom 2024. godine. Osim tih projekata, tu su još i projekti za energetsku obnovu sportskog doma Sloga i energetsku obnovu Dječjeg vrtića Cvrčak i Dječjeg vrtića Cipelice. Rebalans je s početnih 52 milijuna eura umanjen na 48 milijuna eura prihodovne, ali i rashodovne strane. Ono o čemu moramo posebno voditi računa je podmirivanje manjka koji smo preuzeli u 2021. godini, a to je iznos od 408 tisuća eura – istaknula je Cividini i osvrnula se na projekte koji su odrađeni.

-Izgradili smo društveni i vatrogasni dom u Savskoj Vesi. Dovršili smo mnoge investicije po pojedinim mjesnim odborima, tako da su pri kraju radovi na Društvenom domu u Krištanovcu, u funkciju smo stavili  Društveni dom u Slemenicama u čijem donjem dijelu rade dvije jasličke skupine. Riješeno je i dječje igralište, dok se gornji dio u potpunosti uredio za udruge s tog područja. U Mjesnom odboru Žiškovec u suradnji s Hrvatskim cestama, započela je izgradnja i rekonstrukcija prometnice te pješačko-biciklističkih staza područja Slemenica i Žiškovec. Odrađen je i spoj na sjevernu obilaznicu grada Čakovca koja nije imala riješen pješačko-biciklistički koridor, a gotove su i pješačke staze po cijeloj dionici Ivana Gorana Kovačića, dok je Općina Šenkovec ovih dana privela kraju i izgradnju mosta – nabrojala je mnoge projekte gradonačelnica Cividini.

Grad Čakovec u ovom trenutku odrađuje i postavu javne rasvjete na istoj toj dionici. Ovih dana završena je i 34. Inženjerijska bojna u svojem punom profilu s izgradnjom pješačko-biciklističke staze koja se spaja od Ulice Stjepana Radića na Ulicu bana Jelačića. U izvedbi je rekonstrukcija Ulice Ivana Novaka s rekonstrukcijom magistralnog vodovoda.

– Osim samih prometnica na području grada Čakovca, povećan je iznos za izradu projektne dokumentacije koja nam je potrebna kako bismo dobili građevinske dozvole i kako bi takve investicije mogli planirati u 2024. godinu – naglašava Cividini.

Uz sam rebalans proračuna, tu su bili i programi građenja komunalne infrastrukture, javnih potreba u sportu, socijalnoj zaštiti, tehničkoj kulturi i u demografskim mjerama Grada Čakovca.

Gradonačelnica smatra da je jedna od važnih točaka bila i prijedlog odluke o davanju suglasnosti Gradskog vijeća na nacrt sporazuma o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja.

Ovaj sporazum težak je 18 milijuna eura i to je investicija koja bi do 2027. godine trebala donijeti mnoga ulaganja na području grada Čakovca, ali i općinama Strahoninec, Nedelišće, Šenkovec i Pribislavec koje ulaze u ITU gradove. To su investicije koje se odnose na uređenje trgova, sportskih parkova, na dovršenje sportsko-rekreacijskog parka s bazenima, ali tu je i vrlo važna prometnica – izgradnja pješačko-biciklističke staze i rekonstrukcije ceste od Savske Vesi prema Totovcu – napomenula je Cividini.

Nadalje, ono što je bitno za građane je odluka o  sufinanciranju izgradnje solarnih panela na obiteljskim kućama. Svi oni koji su u ovoj godini postavili solarne panele na svojim obiteljskim kućama imat će mogućnost podnijeti zahtjev i dobiti osigurana sredstva u nekakvom iznosu sufinanciranja.

Za sada smo osigurali 20 tisuća eura i vjerujem da će to biti dodatan poticaj za građane za iskoristivost obnovljivih izvora energije i za sve one koji se zbog nekog razloga ne žele javiti na fondove koji su otvoreni na nekim drugim razinama – zaključila je gradonačelnica Cividini.

i.belošević/sjever.hr 23.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.