Now Reading:
PRI KRAJU RADOVI NA UREĐENJU CESTE KOD OROSLAVJA: Kolar poziva Vladu da prevlada razum jer ŽUC-ovima trebaju dodatna sredstva da urede još više prometnica
Full Article 4 minutes read

PRI KRAJU RADOVI NA UREĐENJU CESTE KOD OROSLAVJA: Kolar poziva Vladu da prevlada razum jer ŽUC-ovima trebaju dodatna sredstva da urede još više prometnica

Oroslavje će uskoro imati uređenu važnu prometnicu koja od čvora Bračak vodi prema centru samog grada kroz naselje Andraševac.

Radi se o cesti s intenzivnim prometom koja je zahtijevala sanaciju zbog velikih oštećenja. A da radovi idu dobro, u srijedu su se uvjerili župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, ravnatelj Županijske uprave za ceste Stjepan Sirovec te gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić.

Kako je naglasio prvi čovjek ŽUC-a, ovo je nastavak radova preko kreditnog ciklusa koji je dogovoren sa HBOR-om.

-Ovdje je važna županijska prometnica koja prolazi kroz Andraševac i koja vodi od čvora Bračak do samog središta Oroslavja. S obzirom na intenzitet prometa koji se odvija, cesta je bila zaista u lošem stanju i zato se krenulo u njenu sanaciju – pojasnio je Sirovec dodajući da su i tijeku radovi na postavljanju prvog sloja nakon čega slijede radovi vezano uz odvodnju, odnosno podizanje šahtova te u konačnici polaganje samog završnog sloja asfalta.

-Ukupni obuhvat na ovoj dionici je 1.520 metara dok je vrijednost radova nešto više od 160 tisuća eura – kazao je Sirovec te najavio da bi, ukoliko će vremenski uvjeti to dopuštati, svi radovi mogli biti gotovi unutar tjedan do deset dana. Ujedno je apelirao na sve sudionike u prometu da poštuju privremenu prometnu regulaciju.

Zadovoljan ovom investicijom je gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić koji kaže da je suradnja i sa ŽUC-om i Županijom dobra. Dodao je da će sa ovim ulazom u grad mještani dobiti dva novouređena ulaza u samo Oroslavje. Pritom je mislio na ulaz u Oroslavje iz smjera Mokrica. Naime, i ta prometnica trebala bi biti uređena do kraja godine.

Župan je ponovio da se cesta sanira iz kreditne linije HBOR-a i da je obnova odnosno sanacija prometnica bila nužna zbog velikih oštećenja. Uz činjenicu da se radi o prometnoj dionici, ali i da su se nedavno odvijali djelomično radovi na aglomeraciji, obnova je bila neizbježna.

-Zahvaljujem svim stanovnicima na razumijevanju i strpljenju koje su imali. Pozivam da i dalje imaju razumijevanja i da poštuju znakove jer u ovom trenutku, kada stavljamo prvi sloj asfalta još možemo trpjeti vožnju kroz radilište, no, kada ćemo krenuti sa završnim slojem, zbog kvalitete radova molim sve ljude da se pridržavaju znakova i da omoguće izvođačima da na najbolji mogući način završimo ovih 1.520 metara dionice – pozvao je župan.

Kazao je i da mu se ljudi u razgovoru znaju požaliti da neka dionica ceste gdje oni žive još uvijek nije riješena.

-Da i to demistificiramo. Svjesni smo toga da će i nakon ovih 110 kilometara županijskih cesta koje ćemo asfaltirati ostati još nekih 40 ili 44 kilometra cesta koje bi trebale ovakvu intervenciju. Ono što bi nam to omogućilo je povećanje naknade za uporabu javnih cesta koje šoferi plaćaju prilikom registracije motornih vozila. Zadnje povećanje je bilo 2003. godine, a osiguranje automobila je u međuvremenu povećano 122 posto. Koliko su povećane cijene, goriva, guma, automobila? Nije normalno da Vlada nama ne omogućuje da se poveća ta naknada. Kada bi se to dogodilo u normalnim, realnim okvirima, u sljedeće dvije do tri godine mogli bismo riješiti i ostale dionice. Tada bi mogli reći da nam je apsolutno svih 650 kilometara županijskih cesta u „fer stanju” – mišljenja je Kolar.

Uz napomenu da od 2003. godine vjerojatno ne postoji ništa što nije poskupjelo, Kolar je dodao kako vjeruje da je zahtjev županija i Županijskih uprava za ceste prema resornom ministarstvu razuman te da vjeruje da će razum prevladati, a naknada se u realnim okvirima promijeniti.

s.kalajdžija/sjever.hr
22.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.