Now Reading:
SVJETSKI DAN DJECE Konvencija o pravima djeteta je najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području međunarodnih ljudskih prava u povijesti
Full Article 2 minutes read

SVJETSKI DAN DJECE Konvencija o pravima djeteta je najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području međunarodnih ljudskih prava u povijesti

Svjetski dan djece obilježava se svake godine 20. studenoga jer je toga dana 1989. godine usvojena Konvencija o pravima djeteta.

Kao međunarodni dokument Ujedinjenih naroda, Konvencija sadrži univerzalne standarde koje države moraju jamčiti svakom djetetu. Konvenciju je do danas potpisalo 196 zemalja, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području međunarodnih ljudskih prava u povijesti. Time je svijet dao obećanje da će svoj djeci biti osigurana jednaka prava te da će učiniti sve kako bi se zaštitila i osigurala njihova prava na preživljavanje, razvoj, učenje i razvijanje do punih potencijala, bez diskriminacije.

Prije 33 godine svijet se ujedinio u želji da zajedno stvaramo svijet kakav zaslužuju djeca. Svijet u kojem će svako dijete imati priliku rasti, učiti, razvijati svoje sposobnosti i talente, odrastati u obitelji, biti sigurno i zaštićeno.

U trenucima kada se mijenjao svjetski poredak, padao Berlinski zid, rađao internet – svijet se ujedinio u obrani djece i djetinjstva. 20. studenoga 1989. godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je Konvenciju o pravima djeteta, međunarodni dokument kojim se priznaju prava djece u cijelome svijetu. Konvenciju je potpisalo 196 država, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području ljudskih prava u povijesti.

Zgrada varaždinskog kazališta večeras u plavom

Vlada Republike Hrvatske donijela je posebnu odluku kojom se na temelju notifikacije o sukcesiji od bivše države Hrvatska smatra strankom Konvencije o pravima djeteta od dana osamostaljenja, 8. listopada 1991. godine.

U Varaždinu je već postalo pravilo da se zgrada kazališta obasjava različitim svjetlom prigodom obilježavanja važnih dana. Tako će navečer u ponedjeljak, 20. studenoga 2023. godine zgrada HNK u Varaždinu biti osvijetljena plavim svjetlom povodom Svjetskog dana djece. Grad Varaždin, koji nosi također titulu „Grad – prijatelj djece“ priključit će se toj inicijativi koju je pokrenuo UNICEF.

foto: pixabay
sjever.hr
20.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.