Now Reading:
U Varaždinu je otvoren 13. Finin Razvojni centar u Hrvatskoj!
Full Article 4 minutes read

U Varaždinu je otvoren 13. Finin Razvojni centar u Hrvatskoj!

Svečano je otvoren Finin Razvojni centar Varaždin u novim prostorijama Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.

Finini razvojni centri povezuju znanstvenu zajednicu i poslovni sektor u partnerskoj razmjeni znanja i tehnologija, stimuliraju i generiraju razvoj inovativnih ideja te omogućuju studentima integraciju na tržište rada.

Svečanom otvorenju nazočio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

-Državne tvrtke i ustanove vode brigu o mladima, u ovom slučaju studentima, te im omoguće obavljanje prakse kod njih, a isto tako i stipendije. Samim time možemo reći da su poslali jednu lijepu poruku – danas, sutra kada ti studenti završe svoje školovanje se mogu zaposliti kod njih, pogotovo ako su kod njih i odradili praksu – rekao je Stričak.

Otvorenju je prisustvovao i državni tajnik Bernard Gršić koji je rekao kako je i nedavno bio u Varaždinu te je istaknuo Varaždin kao pozitivan primjer.

-Vidimo da se Varaždin ucrtava na informatičku kartu svijeta, a tome doprinosi osnivanje jednog ovakvog centra. Hrvatska u svojim nastojanjima sudjelovanja u digitalnom desetljeću Europske unije zaostaje za stručnjacima iz ICT sektora i to je nešto što upravo ovakva organizacija, simbioza akademske zajednice i poslovnog svijeta, omogućava da se promijeni – rekao je Gršić.

Predsjednik Uprave Fine Dražen Čović objasnio je kako je Fina prije 5,6 godina započela s decentralizacijom poslovnog, ali i tehnološkog razvoja.

-Na osnovu suradnje i sporazuma koji smo potpisali između FINE i FOI-a omogućili smo studentima da obavljaju stručnu praksu u Fini ili bilo kojem Fininom razvojnom centru te smo na temelju te suradnje pomagali razvoju fakulteta kroz financiranje kabineta, ovdje u Varaždinu kroz pomoć u obnovi Vile Oršić. FINA ustvari radi na dva velika segmenta poslovanja. Jedan je za Hrvatsku bankarsku industriju, a drugi je za državu. FINA ima oko 105 različitih servisa bez kojih funkcioniranje i poslovanje u ovoj državi nije zamislivo. Nama nije interes da se sve tehnološke i polovne aktivnosti odvijaju u našoj centrali u Zagrebu, nego nam je interes da to decentraliziramo koliko god je to moguće – uvodno je rekao Čović.

Dodao je da su kroz društveno odgovorno poslovanje nastojali pomoći akademskoj zajednici iz čije suradnje očekuju buduće kadrove. Isto tako najavio je kako njihovi mladi informatičari i inženjeri rade na velikim projektima kako bi napravili pomak u društvu.

-Potpisali smo ugovor o suradnji, manje više sa svim fakultetima informatike i računalstva i na temelju toga otvarali centre. Mogu posebno istaknuti našu dugogodišnju suradnju s FOI-em. Imao sam priliku pogledati što su naši informatičari napravili, vi ćete to moći vidjeti kroz 10 dana kada se otvori jedan projekt o kojem će više pričati ministar financija. Imamo i jedan veliki projekt sa zagrebačkom burzom koji je pred implementacijom – rekao je Čović.

Izvrsnom suradnjom Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu i FINE nastao je ovaj razvojni centar, a istaknuo je to i Ivan Malbašić, prodekan za poslovanje i ljudske potencijale s FOI-ja.

-FOI je institucija koja je prepoznata u našoj poslovnoj praksi kao visoko obrazovna institucija koja ima izrazito visoku razinu razvoja za suradnju s gospodarstvom. Otvaranje Fininog Razvojnog centra u zgradi Fakulteta organizacije i informatike zapravo je šlag na tortu naše dosadašnje suradnje – rekao je Malbašić i dodao kako su s Finom surađivali u cijelom nizu projekata.

-Finini stručnjaci su se uključili u našu nastavu, što se vidi primjenom raznih inovativnih metoda proučavanja i učenja temeljenog na radu. Također, velik broj naših studenata svoju stručnu praksu obavlja upravo u FINI. Od sedmero zaposlenika koji su ovdje zaposleni, šest ih je FOI-evaca, te su svi studenti koji su ovdje na raznim angažmanima, studenti našeg fakulteta – zaključio je Malbašić.

Input your search keywords and press Enter.