Now Reading:
VELIKI USPJEH: Varaždin osvojio titulu UNESCO-vog grada glazbe!
Full Article 3 minutes read

VELIKI USPJEH: Varaždin osvojio titulu UNESCO-vog grada glazbe!

Grad Varaždin osvojio je titulu UNESCO-vog kreativnog grada iz područja glazbe te je time postao prvi grad u Hrvatskoj koji se može pohvaliti ovom titulom.

UNESCO-va mreža kreativnih gradova osnovana je 2004. godine kako bi ojačala suradnju s gradovima koji su prepoznali kreativnost kao strateški čimbenik održivog razvoja, a Varaždin se toj mreži, koja broji preko 350 gradova, pridružio na sami Svjetski dan gradova.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj pohvalio je sve koji su bili uključeni u projekt prijave.

-Kad se oformila jedna odlična ekipa na čelu s našom turističkom zajednicom, s glazbenom školom koja ima fenomenalnu tradiciju iz koje su ponikli jedni od najznačajnijih glazbenika Hrvatske, uz naše Varaždinske barokne večeri, uz obrtnike koji izgrađuju glazbala, uz sve to što Varaždin čini prepoznatljivim gradom glazbe, znali smo na ćemo uspjeti i čestitam svima što smo postali prvi UNESCO-ov grad glazbe u Hrvatskoj – ponosno je istaknuo Bosilj.

Voditeljica i glavna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske Rut Carek istaknula je zadovoljstvo biti u Varaždinu uime ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek.

-Ovaj proces dobivanja titule kreativnog grada za glazbu trajao je duže vremena, ali to nije ništa neobično. S prvom nominacijom se skupilo iskustvo i ekipa koja je iskoristila taj proces kako bi osnažilo ovu novu kandidaturu. Čestitam gradonačelniku, TZ Grada Varaždina, Varaždinskoj županiji, kao i svim građanima i građankama Grada Varaždina koji su godinama, desetljećima ulagali u kulturu i kulturnu baštinu te glazbenu baštinu Grada – rekla je Carek.

Carek je naglasila kako je bitna podrška lokalne vlasti, Grada i Županije, ali i Ministarstva koji dugi niz godina ulaže u kulturu i kulturnu baštinu Varaždina. Također je istaknula da je ovim priznanjem Varaždin postao još jedna vidljiva točka u globalnoj mreži UNESCO-vih gradova.

-Vidim prostora i za druge hrvatske gradove, ali i čak da jedan grad dobije još neku titulu. Na neki način Varaždin će biti taj koji će promicati svoja iskustva i znanja – naglasila je Carek.

Direktorica turističkog ureda Turističke zajednice Grada Varaždina Jelena Toth naglasila je da je uz njihovu inicijativu, te uz potporu Grada Varaždina i Ministarstva kulture i medije uključili su i sve glazbene institucije u pripremu kandidature koja se pripremala tri mjeseca te koja je na kraju krajeva bila i uspješna! Dodala je kako se nada da će Grad Varaždin biti primjer i drugim gradovima u RH.

sjever.hr/mdjak
02.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.