Now Reading:
Završeni su radovi na zamjeni slamnatih pokrova na krovištima zgrada narodnog graditeljstva u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec
Full Article 3 minutes read

Završeni su radovi na zamjeni slamnatih pokrova na krovištima zgrada narodnog graditeljstva u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec

Muzej „Staro selo“ Kumrovec jedinstveni je in situ muzej na otvorenom u Republici Hrvatskoj, upisan u Registar spomenika kulture I. kategorije. Muzej posjetiteljima dočarava autentičan izgled zagorskog sela s kraja 19. i početka 20.stoljeća. Jedini je tradicijski uređeni prostor Hrvatskog zagorja koji kroz četrdesetak obnovljenih objekata tradicijskog graditeljstva i mnoge tradicijske predmete posjetiteljima dočarava običaje i svakodnevicu seljaka. Nekoliko tradicijskih kuća, hiža mazanka u muzeju prekriveno je slamom, šopom. Zbog dotrajalosti prirodnog materijala, slame, ove je godine bilo potrebno izvršiti zamjenu slamnatih pokrova.

Tradicijska vještina koja je u današnje vrijeme rijetko očuvana je upravo pokrivanje krovišta slamnatim pokrovom, šopom. Znanja o ovoj vještini učena su s generacije na generaciju i dio su nematerijalne baštine Hrvatskog zagorja.

Nekada je svako domaćinstvo imalo žito ili pšenicu i nije bilo teško doći do slame za šopice, šopove što je ujedno i naziv za jedan snop očišćene ražene slame spreman za ugradnju i izradu slamnatog krova. Snopove žita ili pšenice za ovu vrstu pokrova ne vrši se strojno nego se ražena i pšenična slama ručno mlati i slaže u šopice.

Slamnati krov najbolji je pokrov kako za obiteljski dom, tako i za gospodarske zgrade, jer zrači prirodom i zdravljem, ne propušta vodu, ali je zadržava toliko koliko je potrebno da se ne lomi, a takva vrsta pokrova najbolje se uklapa u prirodan okoliš u kojem se objekt nalazi. Ovaj pokrov dobar je toplinski izolator, vodonepropustan, prozračan, postojan na atmosferske utjecaje, lagan i uz najjednostavniju njegu dugotrajan– može trajati oko 20 do 25 godina.

U Muzeju „Staro selo„ Kumrovec u vremenu od 5.9. do 21.10. 2023. trajali su radovi na zamjeni slamnatih pokrova na krovištima zgrada narodnog graditeljstva. Izvršitelj radova bio je Predrag Goričanec i njegovi zaposlenici iz firme Slamnati krov d.o.o.

Krovove pokrivati slamom, Goričanec je naučio kod slovenskog majstora, kod kojeg je stekao osnovna saznanja o pokrivanju krovova slamom kojega je nadmašio u majstorstvu i danas je jedan od najpoznatijih krovopokrivača slamnatih krovova u ovom dijelu Europe.

Ovu tradicijsku vještinu izrade slamnatih krovova, kao jednog segmenta nematerijalne baštine našega kraja potrebno je čuvati za iduće generacije kako ne bi bili zauvijek izgubljeni.

Radovi na zamjeni slamnatih pokrova na krovištima zgrada narodnog graditeljstva financirani su sredstvima iz Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

foto: FB Muzej “Staro selo” Kumrovec
sjever.hr/fb Muzej “Staro selo” Kumrovec
1.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.