Now Reading:
Županu Stričaku uručena monografija „Maruševec u Domovinskom ratu“
Full Article 2 minutes read

Županu Stričaku uručena monografija „Maruševec u Domovinskom ratu“

Nakon pet godina pripreme svjetlo dana ugledala je monografija „Maruševec u Domovinskom ratu“ koja govori o obrambenom ratu za neovisnost i cjelovitost hrvatske države, od njegovog početka 1991. godina, pa sve do kraja 1995. godine.

Na više od 250 stranica monografija sadrži niz povijesnih činjenica vezanih uz Domovinski rat, podatke o brigadama, logorima, žrtvama, iskaze sudionika Domovinskog rata radi boljeg razumijevanja tog vremena i događaja, a sve je popraćeno velikim brojem fotografija s mjesta događaja koja prikazuju ratno stanje.

– Da se ne zaboravi uloga i žrtva žitelja Maruševec u Domovinskom ratu – cilj je ove monografije. Od samog početka pa do zadnje akcije u Domovinskom ratu, veliki doprinos i žrtvu dali su hrvatski branitelji s područja Općine Maruševec. Više od 30 policajaca branili su Vukovar, najveći dio Maruševčana, njih 400-tinjak prošlo je kroz 104. brigadu, 50-tak njih bilo je u 7. gardijskoj brigadi, a oko 30 u različitim postrojbama od Vukovara do Dubrovnika. Šestorica branitelja završili su u logorima, dok su četvorica poginula – rekao je autor monografije Tihomir Buden.

Župan Anđelko Stričak zahvalio se Tihomiru Budenu, kao i Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske Podružnica Varaždinske županije – Ogranak Maruševec na monografiji koja će zauvijek sačuvati činjenice o maruševečkim braniteljima.

– Iako u maruševečkom kraju nikad nije bilo vojnih objekata, ni ratnog djelovanja, tih ranih devedesetih, kada je na tom prostoru živjelo 7 089 duša, na poziv Domovine odazvalo se 500-tinjak žitelja. Ostavili su svoje obitelji, prijatelje, kolege, susjede i s nemjerljivom hrabrošću i ljubavlju otišli obraniti svoj kraj i svoj dom tamo gdje je trebalo, tamo gdje je bilo najteže. Svi oni dali su nemjerljiv doprinos u obrani i oslobođenju naše zemlje, svi oni utkali su sebe u temelje naše Domovine i na tome im velika hvala – rekao je župan Stričak.

sjever.hr

30.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.