Now Reading:
U Krapinskim Toplicama održana vježba civilne zaštite, u vježbi sudjelovali i osnovnoškolci
Full Article 3 minutes read

U Krapinskim Toplicama održana vježba civilne zaštite, u vježbi sudjelovali i osnovnoškolci

U Općini Krapinske Toplice u petak je održana vježba civilne zaštite pod nazivom “Potres 2023.”

Vježba se izvela u prostoru i okolici zgrade Osnovne škole Krapinske Toplice, a u njoj su sudjelovale operativne snage sustava civilne zaštite, žurne službe, službenici i namještenici Općine Krapinske Toplice te djelatnici i učenici Osnovne škole Krapinske Toplice.

Kako je istaknula općinska načelnica Gordana Jureković, živimo u turbulentnim vremenima i svakodnevno slušamo o ratovima i drugim ugrozama.

– Naš sustav civilne zaštite, kao i sve naše žurne službe, redovito pokazuju visoki nivo spremnosti da reagiraju u svakoj neprilici, no mi smo, kao društvo, posljednjih desetljeća malo zapostavili edukaciju i spremnost građana, pogotovo djece, koja su najosjetljiviji i najvažniji dio svakog društva, da ispravno reagiraju u slučaju određenih ugroza – rekla je načelnica Jureković.

Dodala je kako je ova vježba manje važna za žurne službe, u odnosu na to koliko je važna za djecu koja su sudjelovala u današnjoj vježbi i imala priliku naučiti kako se ponašati u izvanrednim situacijama.

– Iskreno se nadam da im to iskustvo nikad neće trebati, no, naša je dužnost educirati ih, ali isto tako im pokazati na konkretnom primjeru kako se uvijek mogu osloniti na naš sustav i na naše žurne službe, kojima ovim putem zahvaljujem na svemu što čine za našu zajednicu, pa tako i na ovoj vježbi koju su danas pripremili – rekla je načelnica Jureković.

Koliko je važna ova vježba za sigurnost djece istaknuo je ravnatelj Osnovne škole Krapinske Toplice, Samson Štibohar.

– Smatramo ovu vježbu jako bitnom, svrsihodnom i velikim elementom sigurnosti učenika, djelatnika i svih onih koji su uključeni u rad škole, pa tako i roditelja – rekao je ravnatelj te istaknuo kako su učenici bili pripremljeni na vježbu.

– Svejedno vidim da jedan dio učenika, s obzirom na sve službe i radnje koje su ovdje poduzete, smatraju to jako ozbiljno i puno propitkuju što i kako – rekao je ravnatelj.

Uz HGSS te Crveni križ, među glavnim operativcima bili su općinski vatrogasci, a kako kaže Vladimir Huzak, predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Krapinske Toplice, pokazali su praktički sve što znaju u predviđenoj situaciji.

– Glavna aktivnost bila je spašavanje nakon potresa. Mislim da smo obavili svoju zadaću onako kako se to od nas zahtijeva i po pravilima struke – rekao je Huzak.

sjever.hr

27.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.