Now Reading:
Završena je izgradnja najmodernijeg podatkovnog centra u Hrvatskoj i regiji kod Varaždina! Svečano otvorenje nisu propustili niti Milanović, Filipović, Stričak, Bosilj…
Full Article 5 minutes read

Završena je izgradnja najmodernijeg podatkovnog centra u Hrvatskoj i regiji kod Varaždina! Svečano otvorenje nisu propustili niti Milanović, Filipović, Stričak, Bosilj…

Data Centar North hrvatski je “Fort Knox“ – najsigurnije i najčuvanije mjesto za pohranu podataka, među najvećim je privatnim doprinosima nacionalnoj i ekonomskoj sigurnosti RH, a investicija, koja je u potpunosti privatna, prelazi vrijednost od 20 milijuna eura.

Riječ je o podatkovnom centru koji se nalazi na parceli od 12 000 m2 kod Varaždina, obuhvaća više od 2 000 m2 IT prostora te ima više od 4MW instalirane snage, a jedini je koji nudi najviši stupanj sigurnosti svim svojim klijentima.

Iza projekta DC North stoji tvrtka Cratis d.o.o. i njezin glavni vizionar Matija Grabar, predsjednik Uprave tvrtke.

-Da bi mogli korisniku garantirati savršene usluge, morali smo kontrolirati cijeli proces. Za sve nam je to nedostajala jedna komponenta, a to je podatkovni centar i to nam je bila prva motivacija da napravimo takav objekt – počeo je Grabar i dodao da bez ovakvog objekta ne bi mogli obavljat obične transakcije, podizati novce s računa, pristupati društvenim mrežama i slično.

Najviše standarde kvalitete DC North prepoznao je i svjetski renomirani Uptime Institut koji je podatkovnom centru dodijelio certifikat Tier III Facility, po čemu je jedinstven u Hrvatskoj.

-Ovakvi objekti osiguravaju, omogućuju današnji Internet kakav imamo. Bez ovakvih objekata, bila bi nacionalna katastrofa, gospodarstvo bi otišlo k vragu. Ovaj će objekt osigurati i dići našu nacionalnu sigurnost te stabilnost gospodarstva kao najveći podatkovni centar u Republici Hrvatskoj – zaključio je Grabar.

Više informacija o projektu, investiciji, fazama razvoja, ali i budućim velikim poslovnim planovima, gostima je predstavio Darko Pintarić, direktor tvrtke DC North.

-Ako krenemo od javnih ustanova, bolnica, financijskog sektora, sve na čemu je bazirano naše gospodarstvo u nekom obimu koriste usluge ovakvih objekata – objasnio je Pintarić.

Proslavu su svojim dolaskom uveličali predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović kao i ministar gospodarstva i održivog razvoja te izaslanik predsjednika Vlade RH Davor Filipović.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak nazočio je otvorenju kao izaslanik predsjednika Sabora RH, a naglasio je da ako vjeruješ i imaš povjerenja u svoje suradnike da onda možeš uspjeti, a upravo to je primjer DC North.

-Ova investicija, kao i sve ostale investicije koje se odvijaju na području Varaždinske županije govore nam da smo kao država, županija i grad sigurni i stabilni. Privatni kapital ne ide u nestabilne sredine, nitko neće svoj novac koji je teško stečen investirati, a da ne zna što će se sutra s time dogoditi – napomenuo je Stričak.

Dodao je da su na području Varaždinske županije u samo četiri sredine u tijeku vrlo vrijedne investicije.

-U gradovima Varaždinu i Novom Marofu te u općinama Vidovec i Kneginec, imamo investicija preko 300 milijuna eura. Nikad toliko, a opet ova investicija s jedne strane daje nam potvrdu o sigurnosti i stabilnosti, a s druge strane sve to nadograđuje. Daleko smo sigurniji, a znamo da zbog tog novog stila načina života, jer živimo u digitalno doba, moramo slijediti sve svjetske trendove – zaključio je Stričak.

Na otvorenju je bio i gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj koji je istaknuo kako je ekipa koja je zaslužna za nastanak DC Northa puna pozitivne energije, a naglasio je kako je Varaždin zaslužio jedan ovakav Data centar.

-Varaždin je još prije 30 godina bio optičko čvorište. Imate optičke niti koje idu prema Mariboru, Beču, Budimpešti, Koprivnici, Osijeku i ono što je bitno sa Zagrebom smo povezni s barem dva neovisna puta. Imamo optike preko Marofa-Zeline, optike preko Lepoglave-Krapine. I tu sretnu pogodnost je ova ekipa iskoristila da na jednom takvom sjecištu svih tih magistralnih optičkih vodova izgradi ovaj Data Centar – rekao je Bosilj i dodao kako je siguran da će ovaj Data Centar imati blistavu i sjajnu budućnost.

Predsjednik Milanović je istaknuo kako će Grad Varaždin i cijeli sjever imati koristi od novootvorenog podatkovnog centra.

-Vi imate svoj identitet i svoje ime i bez Fort Knoxa. Ovdje će biti novaca, koristi, profita u svijetu u kojem danas bez ovakve vrste usluge ne možemo živjeti. Ovaj objekt i ovaj podatkovni centar je stvar nacionalne sigurnosti, kontrole procesa novca, osobne imovine, bankovnih računa, bez čega ne možemo normalno funkcionirati – objasnio je Milanović.

Predsjednik se kroz šalu prisjetio trenutka kada mu je gradonačelnik Bosilj najavio završetak ove investicije.

-Sjećam se kada je ovo gradonačelnik Bosilj najavio prije nekoliko mjeseci, s koliko zadovoljstva, sreće, ushita o nečemu što nije poetske prirode, znaš ono Podatkovni centar, ne. Očekivao je da padnem sa stolca. Mjesecima kasnije ovo je velika stvar, za vas osobno, za sve koji su sudjelovali u tom projektu, za ovaj dio Hrvatske kojem dobro ide, koji ide naprijed, koji se razvija, koji ima velike investicije – poručio je predsjednik Milanović.

Ponovio je Milanović da moramo biti svjesni naših dosega u velikim projektima.

-Koncentrirajmo se na ovakve projekte koji su sa stajališta svijeta i Europe mali i skoro nevidljivi, ali za nas su veliki i profitabilni i utječu na kvalitetu života. Velike priče pustimo velikima u nadi da išta razumiju i da će napraviti nešto dobro, a mi se bavimo sobom i svojim poslovima i u tome nema razloga da ne budemo uspješni – zaključio je Milanović.

Ministar Filipović istaknuo je kako je zbog velikog značaja za hrvatsko gospodarstvo investicija DC North uvrštena na listu strateških projekata Republike Hrvatske.

-Investicija DC Northa je direktno povezana s digitalizacijom i s procesom cjelokupne transformacije našeg društva. Podatkovni centri poput ovog okosnica su digitalnog svijeta – naglasio je Filipović i dodao kako mogućnosti koje pružaju suvremene tehnologije vidi kao priliku za Hrvatsku.

mdjak/sjever.hr
24.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.