Now Reading:
VELIKI DAN ZA ZAGORJE: Premijer Plenković i župan Kolar u Zaboku svečano otvorili Regionalni Centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu
Full Article 5 minutes read

VELIKI DAN ZA ZAGORJE: Premijer Plenković i župan Kolar u Zaboku svečano otvorili Regionalni Centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu

Prije nešto više od tri godine, u Zaboku je započela transformacija Srednje škole Zabok u Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu Zabok, a sam projekt u petak je dobio i svoj službeni završetak – otvorenje Centra na kojem je bio i premijer RH Andrej Plenković.

Transformacijom u Centar kompetentnosti, zabočka srednja škola osigurala je uvjete za adekvatno obrazovanje, stjecanje znanja i vještina kakvo se od turističkog kadra i očekuje. Uz modernizirane i nove učionice, praktikume, trening centar i zajedničke prostore, Srednja škola u Zaboku dobila je i akademis, odnosno ugostiteljski objekt sa smještajnim kapacitetima. Projekt je vrijedan 9,458 milijuna eura.

Krapinsko-zagorska županija je osnivač Srednje škole Zabok i formalni partner na projektu te je za uspostavu Centra osigurala i znatna vlastita sredstva. Naglasio je to župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te dodao kako se radi o Centru koji će pokrivati pet sjeverozapadnih županija.

-U samom početku planiranja uključeni su svi gospodarski čimbenici koji su bitni da osiguraju najbolju moguću uslugu za turiste koji dolaze na područje Krapinsko-zagorske županije. Ovaj Centar će biti upravo taj rasadnik stručnih i naprednih kadrova koji će odgovoriti izazovima koje turizam danas traži na temelju zahtjeva turista koji dolaze u Republiku Hrvatsku i u Krapinsko-zagorsku županiju – rekao je Kolar.

Župan Kolar istaknuo je kako je Srednja škola u Zaboku bila najbolje ocijenjena ugostiteljska srednja škola u Republici Hrvatskoj.

-Njihov dosadašnji rad je bio ulaznica za Centar kompetentnosti za ugostiteljstvo i turizam. Sada će učenici i učenice, profesori i profesorice raditi u savršenim uvjetima – rekao je Kolar.

Centar kompetentnosti bio je velika investicija, a Kolar je za kraj objasnio kako se i Županija uključila sa svojim financijskim sredstvima u projekt.

-Za soft dio smo potpisali ugovor s Ministarstvom turizma i sporta u iznosu od 8,9 milijuna eura i to su u kompletnom iznosu bespovratna sredstva. A kompletna izgradnja Centra iznosi 10 milijuna eura, od toga su 4,7 milijuna eura vlastita sredstva Krapinsko-zagorske županije, ili 47% u izgradnji, odnosno 25% u ukupnom financiranju. Htjeli smo veliki, moderni centar i bili smo svjesni toga da ćemo morati uložiti vlastiti sredstva. Županija je kao osnivač čvrsto stala iza ovog projekta i privela ga kraju – zaključio je Kolar.

Premijer Plenković izjavio je da je ideja Vlade RH da financiraju Regionalne centre kompetentnosti itekako zaživjela.

-Posebno su zahtjevni i drugačiji napori onog dijela turističkog sektora koji nije na obali i stoga ga treba poticati, vrednovati i njegovati. Ovdje je država financijski, uz ona sredstva koja je dala županija, zaista čvrsto stala! Čak smo imali neke amandmane i to zamislite HDZ prihvatio SDP-om amandman, ima i toga, nije ni to nemoguće ako imamo zajednički smisao za nešto što donosi korist zajednici, korist obrazovanju, Zaboku, Krapinsko-zagorskoj županiji i svim mladima koji se ovdje obrazuju za buduće aktivnosti – pojasnio je Plenković.

Plenković je istaknuo posebnu vrijednost regionalnih centara kompetentnosti, a to je da po obrazovnom ciklusu mladi steknu posebna znanja i da izađu što spremniji na tržište rada.

-To je ključ ovoga: sva ova sredstva koja su vam na raspolaganju će od novih generacija stvoriti mlade ljude spremne brzo se prilagoditi tržištu rada u Hrvatskoj, bilo to u vašoj županiji ili negdje drugdje, ili bilo gdje u Europi – rekao je Plenković.

Objasnio je potom Plenković kako su u Republici Hrvatskoj u posljednjem desetljeću aktualne četiri velike teme, a to su demografska revitalizacija, dekarbonizacija, digitalizacija i obrazovanje.

-U ovom desetljeću Vlada RH planira uložiti praktički više od 2,6 milijarde eura u obrazovni sustav. Kao što smo 1,3 milijarde uložili u turizam, ulaganje bez presedana, tako u ovom desetljeću želimo investirati u obrazovnu infrastrukturu, od predškolske dobi, osnovnih i srednjih škola, pa do institucija visokog obrazovanja. Cilj je našim mladima dati bolje i kvalitetnije obrazovanje, kvalitetno opće znanje, sjajna posebna i stručna znanja, kao što će ih steći ovdje i na taj način učiniti Hrvatsku konkurentnijom i naprednijom – zaključio je Plenković.

Ravnateljica Srednje škole Zabok Draženka Jurec kazala je kako je ovo jedan od šest regionalnih centara u turizmu i ugostiteljstvu, ali jedini Centar u kontinentalnom dijelu Hrvatske gdje je i najveći broj ugostiteljskih škola. Dodala je kako je ovo najvažniji dan za školu od 1957. godine kada je po prvi puta zazvonilo zvono u toj školi. Za kraj je utvrdila da je trebalo uložiti dvostruko više truda nego u većim gradovima da se dođe do ovakvog centra.

Zadovoljstvo što će Zabok biti središte kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu je i zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek dok je saborski zastupnik iz Zaboka, Siniša Hajdaš Dončić rekao kako su za Centar najvažniji nastavnici i nastavnice koji će prenositi svoja znanja na učenike.

-To su dobro iskorištena europska sredstva. Isto tako ovo je na ponos lokalne zajednice, a i mogućnost da mladi iz Krapinsko-zagorske županije i šire dobiju najkvalitetnija nastavna pomagala – kazao je Hajdaš Dončić.

Kako je istaknuto na samoj svečanosti otvorenja, Srednja škola u Zaboku jedna je od najboljih srednjih škola iz sektora ugostiteljstva i turizma u Republici Hrvatskoj, o čijoj kvaliteti i viziji razvoja govori činjenica da dodatno provodi i 8,85 milijuna eura vrijedan projekt ReCeZa (Regionalni centar Zabok).

Taj projekt obuhvaća niz aktivnosti za podizanje kvalitete obrazovanja i učvršćivanje položaja škole kao snažnog središta osposobljavanja i obrazovanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu, pokretača razvoja i inovacija te rasadnika ideja i novih trendova u kvaliteti pružanja usluge.

Svečanosti otvaranja novog centra prisustvovali su i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

mdjak/sjever.hr
13.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.