Now Reading:
U Županijskoj palači u Varaždinu održana edukacija Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa! Stričak naglasio da je rad Županije izrazito transparentan
Full Article 2 minutes read

U Županijskoj palači u Varaždinu održana edukacija Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa! Stričak naglasio da je rad Županije izrazito transparentan

U godini kada se obilježava 20. obljetnica donošenja i uvrštavanja Zakona o sprječavanju sukoba interesa u pravni poredak Republike Hrvatske, u Županijskoj palači održana je edukacija obveznika s područja Varaždinske županije u pitanjima sukoba interesa i podnošenja imovinskih kartica.

Riječ je o prvoj takvoj edukaciji koju provodi treći saziv Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa na čelu s predsjednicom Povjerenstva Aleksandrom Jozić-Ileković, a koja je bila namijenjena županima, gradonačelnicima, načelnicima, predsjednicima i članovima uprava, direktorima trgovačkih društava, a u kojima jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave imaju većinski udio ili su njihovi osnivači, kao i ostalima koji su stupanjem na snagu postali obveznici Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak naglasio je kako Varaždinska županija kao jedinica regionalne samouprave djeluje transparentno, a jedan od dokaza je i ovogodišnja, deveta u nizu, „petica“ za proračunsku transparentnosti Instituta za javne financije.

-Ovim putem zahvaljujem se Povjerenstvu za odlučivanju o sukobu interesa što je održalo edukaciju s predstavnicima gradova, općina, kao i ustanova i tvrtki kojima je Županija osnivač. Živimo u vremenu digitalizacije, kada svatko u bilo koje vrijeme može doći do određenih informacija, a interes javnosti kada su u pitanju sukob interesa ili imovinske kartice dužnosnika je poprilično velik. Stoga su ove edukacije od iznimne važnosti jer svima nama je u interesu da imamo što manje nedorečenosti, a da su društvene norme svima jasne i razumljive, jer jedino na taj način možemo kvalitetnije graditi svoje sredine – istaknuo je župan Stričak.

Predsjednica Povjerenstva Aleksandra Jozić-Ileković izjavila je kako se pred njima nalaze izazovi kao što su podizanje preventivnih politika i standarda u suzbijanju korupcije. Uz predsjednicu Povjerenstva, edukaciju su održali i predstojnica Ureda Povjerenstva Majda Uzelac, dok je Igor Lukač objasnio tumačenje pojedinih odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa kroz primjere iz prakse i raspravu, a voditelj odjela za imovinske kartice Filip Štefan govorio je o svrsi podnošenja, rokovima i pravilnom popunjavanju obrasca imovinske kartice, kao i svrsi i postupku provjere podataka.

sjever.hr
11.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.