Now Reading:
Danas je Svjetski dan životinja: Brinite o svojim kućnim ljubimcima, ali i svim drugim životinjama, naročito zaštićenim vrstama
Full Article 1 minutes read

Danas je Svjetski dan životinja: Brinite o svojim kućnim ljubimcima, ali i svim drugim životinjama, naročito zaštićenim vrstama

Danas je Svjetski dan životinja ili Svjetski dan zaštite životinja, međunarodni dan koji se svake godine obilježava 4. listopada, a posvećen je pravima životinja, s posebnim naglaskom na odnosu čovjeka prema ostalim životinjama i važnosti svih životinja za život na Zemlji.

Svjetski dan životinja upozorava nas na položaj ugroženih životinja i važnost njihove zaštite. Cilj ovog dana je poboljšanje odnosa prema životinjskim vrstama širom svijeta i pružanje podrške pojedincima, grupama i organizacijama koje se brinu o životinjama.

Svjetski dan životinja obilježava se u svim zemljama od 1931. godine kad je održana konvencija ekologa u Firenci. Taj se dan ujedno slavi i kao Dan sv. Franje Asiškoga, svetca zaštitnika životinja.

U Hrvatskoj je strogo zaštićen velik broj vrsta iz skupine sisavaca kao što su vuk i ris te sve vrste šišmiša, dvije vrste dupina koje se pojavljuju u Jadranu, ali i sve vrste dupina i kitova koji se u njemu slučajno zateknu, zatim velik broj ptica, gmazova, kornjača i vodozemaca. Strogo zaštićene životinjske vrste u Hrvatskoj zabranjeno je loviti i ubijati.

FOTO: Arhiva

sjever.hr 04.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.