Now Reading:
VIDEO I FOTOGALERIJA: Na Pajdaškom sprehajanju u Zlataru Zlatnog lampaša osvojila je Područna škola Martinščina
Full Article 3 minutes read

VIDEO I FOTOGALERIJA: Na Pajdaškom sprehajanju u Zlataru Zlatnog lampaša osvojila je Područna škola Martinščina

U sklopu manifestacije Dani kajkavske riječi u subotu je u Zlataru održano tradicionalno Pajdaško sprehajanje. Riječ je o natjecanju u prezentaciji starih zagorskih običaja i zanata, na uređenim kolima ili kao organizirane skupine pješaka.

Stare zagorske običaje prikazalo je 8 skupina, među kojima su bili i KUD Lobor s prikazom Malji zaigrani Loborci, KUD Josip Gnec iz Bednje s prikazom Košnjava i stari običaji, KUD Belec s prikazom Jura zeleni, Društvo Naša djeca Grada Zlatara s prikazom Romari i KUD Belec s prikazom Vu žičanke, a povorku su pratile Belečke mažoretkinje i Limena glazba grada Zlatara.

O nagradama je odlučivao žiri kojega čine Mladenka Mikulec Šimunec, Martina Belina, Nevenka Gregurić, Đurđa Drašić i Monika Švenda.

Zlatni lampaš i novčanu nagradu od 800 eura osvojila Područna škola Martinščina s prikazom “Bijele blage s Martinčine”, druga nagrada od 600 eura, pripala je KUD – u Lobor i “Lupitvi”, a treću nagradu od 400 eura pripala je DND Grada Zlatara sa prikazom “Negdašnje večeri”

Zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan-Pentek zahvalila se udruga koje su sudjelovale u Pajdaškom sprehajanju, jer ono se ne bi moglo održati bez njih i jedini uređuju kola.

-Svi želimo živjeti tradiciju, ali sve manje sumještana se prijavljuje na natjecanje. Ove godine smo povećali nagradu kako ova tradicija ne bi otišla u zaborav, tako da su svaka kola koja su sudjelovala dobila 200 eura, ali i nagrade – dodala je gradonačelnica Auguštan-Pentek.

Među brojnim okupljenima koji su pratili središnju priredbu Dana kajkavskih riječi bio je i župan Krapinsko-zagorske županije i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Željko Kolar, koji je pobjednicima iz grupe Područne škole Martinščina uručio Zlatni lampaš za prikaz Bijele blage s Martinščine.

-Najveća vrijednost Dana kajkavske riječi je očuvanje naše tradicije i kulture i zato mi je posebno drago što na priredbama u Zlataru sudjeluju škole iz čitavog kajkavskog govornog područja. Ovdje se vidi da cijenimo ono što su nas naučile naše bake i djedovi, naše majke i očevi i i to moramo prenašati na naše unuke, kćeri i sinove. Samo na taj način ćemo i dalje biti to što jesmo – poručio je župan Kolar.

Drugo mjesto osvojio je KUD Lobor s prikazom Lupitva. Nagradu im je uručila gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek. Treća nagrada pripala je Društvu Naša djeca Grada Zlatara s prikazom Negdašnje večeri. Nagradu im je uručila predsjednica Gradskog vijeća Grada Zlatara Danijela Findak.

U sklopu Pajdaškog sprehajanja dodijeljeno je i priznanje za najbolje uređeni izlog na području Grada, koje je pripalo Udruženje obrtnika grada Zlatara.

msopek/sjever.hr 01.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.