Now Reading:
Tena Risek, nekadašnja učenica varaždinske Srednje strukovne škole, prva studentica dobitnica nagrade za posebna postignuća na međunarodnim natjecanjima
Full Article 3 minutes read

Tena Risek, nekadašnja učenica varaždinske Srednje strukovne škole, prva studentica dobitnica nagrade za posebna postignuća na međunarodnim natjecanjima

Tena Risek prva je studentica kojoj je uručena nagrada na temelju Odluke o nagrađivanju učenika i studenata za posebna postignuća na međunarodnim natjecanjima.

Ova studentica Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, nekadašnja učenica Srednje strukovne škole Varaždin s jednog od najvećih događaja izvrsnosti u strukovnom obrazovanju i vještinama u Europi „EuroSkills Gdańsk 2023.“ vratila se s brončanom medaljom. Na njenom uspjehu, na prigodnoj svečanosti u Gospodarskoj školi Varaždin, čestitali su joj zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek te ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić.

-Svojim uspjesima kako u srednjoškolskim klupama, tako i kao studentica, osvojenim rezultatima na natjecanjima, ali i samim odgovornim pristupom prema radu, Tena je prava promotorica strukovnog obrazovanja u Varaždinskoj županiji. Vjerujem da su, osim njenog rada, truda i volje, njenim rezultatima pridonijeli i njeni profesori, mentori, članovi obitelji, ali i Varaždinska županija koja stvara temelje na kojima se onda lako nadograđuju znanja i vještine, i u konačnici postižu ovako sjajni rezultati – rekla je, između ostalog zamjenica Zagorec naglasivši kako su na dobrom putu, što pokazuju i ovogodišnji upisi u srednje strukovne škole, gdje je prevladavao veliki interes učenika upravo prema strukovnim zanimanjima.

Tena Risek na međunarodnom natjecanju u Poljskoj koje je je okupilo 600 mladih umjetnika iz 32 zemlje sudjelovala je zajedno s Matejom Raljević iz Požege, a sve pod budnim okom mentorice Vere Tomić Žager, profesorice Obrtničke škole Požega.

-Natjecanje je trajalo tri dana, a sastojalo se od više modula, ovisno o disciplini u kojoj se natjecalo. Konkretno, mi smo brončanu medalju osvojile u kategoriji „Fashion Design and Technology“. Izrada zaštitne odjeće za zabavni park, tehničko crtanje u programu, modeliranje prema industrijskim standardima, ručno crtanje, kao i prezentacija cjelokupne profesionalne vizije – samo su neki od modula u kojima smo se natjecale. Bilo je poprilično izazovno i zahtjevno, ali međusobno smo se bodrile, poticale i podsjećale što nam je najvažnije, a to je fokusirati se na zadatak. Očito nam je dobro išlo, te smo ostvarile jedan od svojih snova – rekla je Tena Risek koja se u budućnosti vidi kao konstruktor odjeće ili tehnolog u proizvodnji, dok joj je želja jednog dana biti profesorica i mentorica te učenicima i studentima prenositi svoja znanja, motivirati ih i potaknuti da se razvijaju.

Ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić istaknuo je zadovoljstvo što strukovno obrazovanje postaje sve popularnije među učenicima.

-Drago mi je što kao Agencija imamo priliku voditi naše učenike na ovakva natjecanja i pokazati koliko strukovno obrazovanje u Hrvatskoj ide u korak s razvijenim europskim i svjetskim obrazovanjem. Veseli me što smo se s ovog natjecanja vratili s medaljom jer je to pokazatelj da se upornost, ustrajnost i rad isplate i da rezultat neće izostati. Općenito i taj interes učenika za strukovna zanimanja pokazuje da i kada se posustaje, da se ipak ne odustaje do kraja, a Tena je najbolji primjer toga. Na nama, kao Agenciji, kao školama, kao osnivačima obrazovnih ustanova je da opremimo škole, učionice i da se fokusiramo na učenike, jer jedino vrijedno što imamo u tim školama su učenici. Oprema je tu da im služi, a učenici su tu da stvore budućnost kakvu zamišljamo – zaključio je Mile Živčić.

sjever.hr
15.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.