Now Reading:
Suvremeno i kreativno: U Muzeju krapinskih neandertalaca održana zanimljiva izložba industrijskih instalacija Structia Meet
Full Article 4 minutes read

Suvremeno i kreativno: U Muzeju krapinskih neandertalaca održana zanimljiva izložba industrijskih instalacija Structia Meet

U Muzeju krapinskih neandertalaca u Krapini održana je izložba industrijskih instalacija Structia Meet. Izložba prikazuje industrijske proizvode na nov, suvremen način, koristeći spoj tradicionalne proizvodnje, suvremene umjetnosti i kreativnosti te tako predstavlja industriju u službi turizma i kulture.

Ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol istaknuo je kako u sklopu Tjedna kajkavske kulture u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom Županijskom komorom Krapina već drugu godinu organiziraju ovo događanje.

-Ove godine, osim industrijskih instalacija za koje je bila zadužena gospodarska komora, organizirali smo Okrugli stol – panel diskusiju na temu industrije u kulturi i turizmu. Imali smo odlične izlagače odnosno predavače, čuli smo fantastične primjere dobre prakse na području cijele Hrvatske i mislim da bismo se zaista trebali ponositi s onim što imamo u našem Zagorju – dodao je Sabol.

Suorganizator ovog događanja, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Anđelko Švaljek kazao je kako su ovom drugom Structiom napravili korak naprijed i kako je ove godine nešto više izlagača nego je to bilo prošle godine.

-Ove godine uključili smo i školu ŠUDIGO iz Zaboka kao jedinu dizajnersku školu u Zagorju. Samim panelom u kojem smo imali različite paneliste podijeljena su njihova iskustva koja su sigurno bila zanimljiva – naglasio je Švaljek te dodao kako je cilj ovog panela predstavljanje hrvatskih proizvoda i kako se nada odnosno njegovo je mišljenje da bi hoteli i u Zagorju trebali biti namješteni hrvatskim proizvodima, kako je jedan hotel u Istri opremljen hrvatskim namještajem, i možda bi tako zadržali mlade u Hrvatskoj.

Na izložbi je bio nazočan i zamjenik gradonačelnika Krapine Ivica Hršak koji je naglasio kako je od prošle godine grad Krapina bogatiji za još jedan događaj vezan uz gospodarstvo.

-Radi se o Structii, izložbi industrijskih instalacija odnosno o projekciji industrije na jedan novi umjetnički način. Ako uzmemo u obzir činjenicu da u festivalskom tjednu Krapinu posjeti nekoliko desetaka tisuća ljudi, možemo reći da se radi o win-win situaciji, gdje izlagači dobivaju priliku prezentirati se širokoj masi, a gledatelji dobivaju jedan lijepi program i izložbu. Ovo je druga godina izložbe, vidi se da je učinjen iskorak – istaknuo je Hršak.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je kako ovo nije samo spoj turizma i kulture, nego i obrazovanja, jer ovdje je uključena Srednja škola ŠUDIGO.

-Svi uspješni poslodavci koji su danas bili na panelu su rekli da je čovjek ključ uspjeha i da bez kvalitetnog kadra, bez obzira na ideju i dobar proizvod je teško to provesti i dovesti na tako visoku razinu. Moraš imati visoko obrazovani kadar, kadar koji može odgovoriti u datom trenutku i da morate biti konkurentni, ne samo na domaćem, nego i na svjetskom tržištu. Uvijek volim doći saslušati naše poduzetnike, jer na njihovim panelima vidite kako oni razmišljaju o trenutačnoj situaciji, ali uvijek vide i korak dalje. Vjerujem da smo danas svi mogli nešto naučiti – istaknuo je Kolar te dodao kako je u Zagorju moguć i spoj i industrije i turizma.

-Imamo primjer u Zaboku, naš REgenerator koji ćemo vjerojatno u studenom ove godine pustiti u funkciju. REgenerator je samo jedan primjer u Zagorju, a razmišljamo i o drugim mjestima za koje vjerujem da će se u novoj financijskoj omotnici naći mjesta i za njih – zaključio je Kolaru .

U sklopu izložbe održan je i okrugli stol Structia MEET u čijem su programu sudjelovali Lauba, RGNC grupa, Prostoria, Terme Tuhelj, Tvrđava kulture Šibenik i Turistička zajednica Grada Krapine.

i.belosevic/sjever.hr 05.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.