Now Reading:
Sve više oboljelih od COVID-a, stiže novo cjepivo, a preporuke će se revidirati
Full Article 2 minutes read

Sve više oboljelih od COVID-a, stiže novo cjepivo, a preporuke će se revidirati

Broj oboljelih od COVID-a u posljednjih nekoliko tjedana diljem svijeta raste, a i u Hrvatskoj se povećava. Iz Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo poručuju kako će se revidirati preporuke za docjepljivanje.

O svemu više govorila je na HTV-u u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska” Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar”.

-U zadnjih par tjedana počeo se povećavati broj oboljelih. Prošlih je tjedana bilo 10-ak pozitivnih dnevno, a prošli se tjedan to povećalo na 20-30 pozitivnih – rekla je.te dodala kako su simptomi isti kao i prije. Bolovi u tijelu, visoka temperatura, glavobolja, curenje nosa, kašalj.

-Na nama svima je da se izoliramo od najbližih kako ih ne bi zarazili, da ne idemo u kolektive – kazala je Kujundžić Tiljak.

Naglašava kako je 25. lipnja bila je zadnja preporuka HZJZ-a i ona će se revidirati.

-Preporuka je bila da se cjepivo odgodi do jeseni, ali došli smo do nje. Blagi porast novooboljelih govori da bi moglo doći do više oboljelih, a stariji i kronični bolesnici su pod većim rizikom razvoja težeg oblika bolesti – govori Kujundžić Tiljak.

-Od prošle jeseni imamo dva novo varijantna cjepiva BA4 i BA5, a u rujnu stiže novo. Sve zemlje EU-a imaju ugovore s proizvođačima da će isporučivati novo varijantna cjepiva – dodala je te naglasila kako docjepna doza štiti od teških oblika bolesti.

Kujundžić Tiljak pozvala je građane na oprez te da se pridržavaju poznatih pravila.

sjever.hr/vijesti.hrt.hr
29.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.