Now Reading:
Opet strašno nevrijeme: oluje u Austriji, Švicarskoj, Italiji, ogromna tuča u Sloveniji
Full Article 3 minutes read

Opet strašno nevrijeme: oluje u Austriji, Švicarskoj, Italiji, ogromna tuča u Sloveniji

Obilna kiša i povećanje razine rijeka i potoka izazvali su velike probleme u Tirolu. Okruzi Imst i Innsbruck-Land trenutno su najviše pogođeni.

Nakon poplava i odrona zatvorene su ceste i željeznička pruga. 2500 vatrogasaca je angažirano na poplavama u Tirolu, javlja Index.

30 kućanstava s oko 70 ljudi evakuirano je u Tumpenu (okrug Ried) u Ötztalu. Smješteni su u mjesni dom i vatrogasni dom. U poznatom zimskom sportskom odmaralištu Sölden svi mostovi su zatvoreni iz predostrožnosti. I u Jerzensu su evakuirane tri kuće. Na tom području je nestalo i struje.
Željeznička pruga između Gries am Brennera i Brennera je zatvorena. Lokalna cesta je oštećena u poplavama i također zatvorena.

Jake oluje zahvatile su i Bavarsku, u mjestu Bad Bayersoien vjetar je nosio krovove s kuća. U međuvremenu je u švicarskom kantonu Ticino u posljednja 72 sata palo više od 350 milimetara kiše.

Nevrijeme već stvara probleme u Tirolu. Zbog odrona su morali zatvoriti i željezničku vezu s Brennerom na granici s Italijom, koja će biti zatvorena do večeri. U dolini Ötztal potok se već izlio iz korita, zbog čega je tamošnja regionalna cesta zatvorena. Očekuje se da će neki drugi potoci i bujice uskoro početi plaviti.

Oluje i u Njemačkoj i Italiji

Obilne kiše u nedjelju su zahvatile i jug Njemačke. U gradu Straubingu poplavljene su ulice i podrumi, mnoge ceste zatvorene su zbog srušenih stabala.

Prema izvješćima njemačkih medija, u gradu Bad Bayersoien oluja s tučom i jakim vjetrom odnijela je krovove 150 kuća, a oštećena su i mnoga vozila. U okrugu Kammer u Traunsteinu kran se zbog oluje prevrnuo na kuću. Snažne oluje, orkanski vjetrovi i tuče veličine oraha poharale su i Italiju. Jaki vjetrovi i grmljavinsko nevrijeme oštetili su desetke automobila i objekata, a vatrogasci su cijelu noć bili na terenu, prenosi Index.

Mežunarodne željezničke veze između Italije i Francuske kroz tunel Frejus prekinute su “na neodređeno vrijeme” zbog velikog odrona u francuskoj regiji Savoy koja graniči s Pijemontom, objavila je danas talijansko-francuska međuvladina komisija za željezničku liniju Torino-Lyon.

U Sloveniji pala tuča veličine jajeta

Vrlo snažno nevrijeme s jakim pljuskovima, vjetrom i tučom zahvatilo je zapad Slovenije. Dijelovi zemlje su ostali bez struje, voda je ušla u neke trgovine, javlja 24ur. Nevrijeme se zatim premjestilo prema Vipavskoj dolini i Goriškoj. U Ajdovščini je već pala tuča veličine jajeta.

Poplavljeni su i portoroška plaža te centar grada. Prema podacima slovenske Agencije za okoliš, na obližnjoj zračnoj luci do pola tri poslijepodne već su pale čak 92 litre kiše po kvadratnom metru. Ondje je između 13 i 13.30 sati palo dodatnih 25 milimetara kiše, u Tolminu 37 milimetara, na Šebreljskom vrhu 24 milimetra, u Kopru 22 milimetra, na Bukovskom vrhu 23 milimetra, a u Bovcu 21 milimetar.

screenshot/index.hr
sjever.hr/index.hr
28.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.