Now Reading:
Osnovna škola Podturen prva u Međimurskoj županiji započinje s eksperimentalnim programom cjelodnevne nastave
Full Article 3 minutes read

Osnovna škola Podturen prva u Međimurskoj županiji započinje s eksperimentalnim programom cjelodnevne nastave

Osnovna škola Podturen prva je škola u Međimurskoj županiji koja će započeti s eksperimentalnim programom cjelodnevne nastave. Osim redovitih nastavnih predmeta, učenici će imati priliku sudjelovati u dodatnim radionicama, vježbama, projektima te izvannastavnim aktivnostima koje će doprinijeti njihovom sveobuhvatnom razvoju i obrazovanju.  

Ravnateljica OŠ Podturen, Marija Cerovec, istaknula je kako se svi trude da se promjene, koje dolaze s programom, usuglase i preciziraju do početka nove školske godine te objasnila koje će se to promjene odnositi na učenike.  

– Za učenike će biti promjena da će biti nešto dulje u školi, neće to biti toliko dugo kao što se to prije negdje prezentiralo, nije u pitanju cijeli dan nastave – rekla je Cerovec te objasnila kako produženi dnevni boravak počinje nakon obaveznog dijela razredne nastave koji je predviđen do kojih 14 sati.

-Nakon toga oni mogu izabrati još neke aktivnosti, odnosno navečer se mogu vratiti u školu na nekakve slobodne, sportske, kreativne, bilo kakve druge programe koje budemo nudili – rekla je ravnateljica.

Komentirala je i negativne reakcije i otpor prema eksperimentalnom programu pojedinog nastavničkog osoblja u Hrvatskoj.  

-Svaka promjena izaziva oprez i treba razgovarati, poticati ideje, jer ja želim da oni svoje ideje prezentiraju, da pokažu ono što do sada možda nisu mogli. To nije laki proces, to je nešto što iziskuje dosta energije – kazala je Cerovec te dodala kako bi se otpor nastavnika mogao još desiti zbog malo duljeg vremena provedenog u školi.  

Osnovna škola Podturen ima tri područne škole i to u Sivici, Miklavcu i Novakovcu. Ukupno je zaposleno oko 70 djelatnika, što učiteljskog što ostalog osoblja, na oko 320 učenika.  

Ravnateljica Marija Cerovec naglasila je kako je Sporazum potpisan na 404 tisuće eura, ali zbog kratkog roka, morati će uz pomoć Međimurske županije, kao osnivača, provesti postupak Javne nabave.  

– Oprema je u malom dijelu prilagođena, ali ništa iz toga iznosa nije kupljeno. Sada krećemo u nabavu, tijekom ove školske godine morati ćemo utrošiti ta sredstva tako da ćemo se truditi da ove manje nabave napravimo što ranije, a tijekom godine da obavimo neke minimalne radove koji nisu iziskivali građevinsku dozvolu – kazala je Cerovec te dodala kako joj je žao što program ne može zaživjeti odmah početkom školske godine, ali da je osoblje većinom spremno i odabrano.  

Župan Međimurske županije, Matija Posavec, kazao je kako se za eksperimentalni program cjelodnevne nastave iskazala jedna škola.  

-To je škola Podturen, to je pilot projekt i vidjet ćemo kako će to funkcionirati. Nismo htjeli nikoga prisiljavati nego smo htjeli dati na slobodu i na izbor struci, ravnateljima, učiteljima i sad ćemo tijekom ove školske godine vidjeti kako to u Podturnu funkcionira i onda se dalje pripremati za sljedeću školsku godinu. 

Naglasio je i kako gotovo polovica Međimurskog proračuna je vezana na neku vrstu boljeg obrazovanja i postavljanja novog standarda u obrazovanju.  

-Neki projekti poput financiranja prijevoza, osobnih asistenata, ulaganja u infrastrukturu škola zapravo traju već nekih desetak godina i među prvima su u Hrvatskoj. Nama je važno i svjesni smo koliko treba ulagati u obrazovanje jer se to onda vraća na najbolji mogući način – zaključio je župan Posavec.  

Osnovna škola Podturen prepoznala je važnost inovacija u obrazovnom sustavu i stoga će kroz ovaj eksperimentalni program otvoriti nove mogućnosti za učenike Međimurske županije. 

m.šparavec/sjever.hr
Foto: arhiva
25.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.