Now Reading:
Mnogima omiljeno meso u Hrvatskoj, u godinu dana poskupjelo za skoro 20%: Uzrok – pad proizvodnje
Full Article 2 minutes read

Mnogima omiljeno meso u Hrvatskoj, u godinu dana poskupjelo za skoro 20%: Uzrok – pad proizvodnje

Cijena svinjskog buta danas je viša za 65 posto u usporedbi s razdobljem prije pet godina, a očekuje se da će se nastaviti trend daljnjeg poskupljenja. 

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, cijena svinjetine u srpnju u odnosu na srpanj prošle godine u prosjeku je viša za 18,8 posto, piše Dnevnik.hr.

Svinjski odrezak postao je luksuz. Najpopularnije meso u Hrvatskoj nikada nije bilo skuplje. 

Iz Croatiastočara upozoravaju na tržišnu cijenu svinjskih polovica. S 2,46 eura po kilogramu cijena im je u samo mjesec dana skočila 4 posto, a na godišnjoj razini čak 43 posto. 

Na osječkoj tržnici traže se manji komadi. Svinjski but je prije pet godina koštao 27 kuna i 90 lipa. Danas je 46 kuna i 49 lipa. A bit će još skuplje. 

Cijena svinjetine raste zato što raste u Europi, odakle je uvozimo, a uvozimo je zato što nemamo dovoljno vlastitih svinja. Niti prazni svinjci nakon pojave afričke svinjske kuge to neće promijeniti nabolje, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bešić Đukarić. 

I Hrvatska i Europa bilježe pad proizvodnje, afrička svinjska kuga samo je dio problema, ali će prema procjenama uzeti još 20 posto proizvodnje. U općini Bošnjaci svinja gotovo više nema. 

-Možda je ostalo još 200 komada, eutanazirano ih je oko 2000 – rekao je Andrija Juzbašić, načelnik Općine Bošnjaci. 

Ugrožena je i prerada. Bez svinjskog mesa nema ni domaćih kobasica, kulena. 

“Scenarij je crn da ne može biti crnji”, rekao je proizvođač suhomesnatih proizvoda, Dragan Modic. 

Ministarstvo poljoprivrede najavljuje odvoz zdravih svinja s ugroženog područja u klaonice. 

-Rekli su da bi oni najesen, ako ne bude svinjske kuge u Osječko-baranjskoj županiji i u nekim drugim županijama, mogli dobaviti sirovinu, odnosno svinje za svoj OPG i tu proizvesti – kaže Juzbašić

-Sve te polutke moraju ići na termičku obradu zbog straha od virusa. A termički obrađeno meso ne može postati kulen. Mi moramo dobiti dozvolu za proizvodnju kulena i naših domaćih trajnih proizvoda – dodao je Modic.  

U protivnom, tržište će ostati i bez tih proizvoda, a kad nečeg nema, cijena leti u nebo. Spas za potrošače svih vrsta svinjskog mesa je u rastu proizvodnje, ali broj svinja i dalje pada. 

sjever.hr/dnevnik.hr
Foto: arhiva
24.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.