Now Reading:
Župan Stričak s njemačkim veleposlanikom razgovarao o mogućnostima suradnje između Županije i Njemačke
Full Article 2 minutes read

Župan Stričak s njemačkim veleposlanikom razgovarao o mogućnostima suradnje između Županije i Njemačke

U srijedu je nakon Grada Varaždina veleposlanik SR Njemačke Christian Hellbach sa suradnicima posjetio i Varaždinsku županiju, a u Županijskoj palači ugostio ga je župan Varaždinske županije, Anđelko Stričak.

Kako je istaknuo župan, imali su prijateljski i vrlo koristan razgovor.

-Imali smo priliku ugostiti veleposlanika Njemačke, nama prijateljske i mogu reći partnerske države koja nam je uvelike bila pomoć kada smo krenuli putem samostalnosti i neovisnosti, a isto tako i velika podrška putem svih naših euroatlanskih asocijacija – rekao je župan te dodao kako su, između ostalog razgovarali i o stanovnicima Varaždinske županije koji žive i rade u Njemačkoj.

-Razgovarali smo i o gospodarstvu. Naime, sve više njemačkih investitora investira tu kod nas. S radošću mogu naglasiti samo da će tijekom ove ili sljedeće godine  započeti dvije velike investicije vrijednosti oko 170 milijuna eura, a to su Knauf i Metalna industrija Varaždin – najavio je župan.

Njemački veleposlanik istaknuo je kako su imali prijateljski sastanak te je ujedno pohvalio i Špancirfest.

-Razgovarali smo o poslovnim suradnjama i potencijalnom razvoju suradnje između Hrvatske i Njemačke, ali i Varaždinske županije i Njemačke. Stavio sam fokus na razvoj obnovljivih izvora, Njemačka je država koja ima velike potrebe – rekao je veleposlanik te istaknuo kako je potreba Njemačke za izvorima energije puno veća nego što to mogu proizvoditi, te će u budućnosti morati, osim sadašnjih fosilnih goriva, uvoziti i obnovljive izvore energije.

Hrvatsku vidimo kao potencijalnog partnera, ona može postati izvoznik energije. Razgovarali smo i o problemima s otpadom, gdje vjerujem da mi možemo pomoći. Dobio sam i zanimljive informacije o stanju u poljoprivredi u županiji, ali i o akademskom razvoju, za kojeg smatram da je vrlo zanimljiv. Vjerujem da je ulaganje u obrazovanje važan preduvjet za razvoj ove županije – rekao je veleposlanik.

n.p.bajz/sjever.hr

23.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.