Now Reading:
Još nam je samo to trebalo: neke usluge javnih bilježnika poskupljuju 150 posto!!!
Full Article 3 minutes read

Još nam je samo to trebalo: neke usluge javnih bilježnika poskupljuju 150 posto!!!

Samo nam je još to trebalo – uz svakodnevna poskupljenja hrane, obrtničkih usluga, ali i telekomunikacijskih usluga građane u rujnu očekuje i poskupljenje javnobilježničkih usluga.

Ovjera prijepisa ili potpisa, upis u zemljišne knjige, upis založnog prava prilikom podizanja kredita, potvrda o ovršnosti rješenja poskupjet će od 20 do 150 posto, ovisno o kojoj se javnobilježničkoj usluzi radi, donosi Novi list.

U svakom tom slučaju radi se o poskupljenju od nekoliko eura, ali građani koji za neki postupak trebaju više radnji to će itekako osjetiti na svom džepu.

Dokument u kojem Ministarstvo uprave i pravosuđa predlaže poskupljenje javnobilježničkih usluga ne sadrži uobičajeno poglavlje obrazloženja, ali je uz njega priložen sažetak u kojem se tvrdi da će usluge poskupjeti u prosjeku 25 posto, a pojašnjava se da se »pravilnik o privremenoj javnobilježničkoj tarifi mijenja kako bi se revidirao sustav nagrada za najčešće javnobilježničke radnje, a ujedno se širi obuhvat prava javnih bilježnika na naknadu troškova nastalih u vezi s obavljanjem navedenih radnji«.

Kažu i da je nesporna činjenica da su se nadležnosti javnih bilježnika značajnije proširile uslijed čega se javni bilježnici i zaposlenici njihovih ureda moraju više angažirati prema strankama, pa je poduzimanje javnobilježničkih radnji sve složenije i dugotrajnije. Napominju i da se vrijednost boda za utvrđivanje javnobilježničkih nagrada nije mijenjala od 1994., a povećanje nadležnosti uzrokovalo je povećane troškove poslovanja.

Ovjera prijepisa ili fotokopije dokumenta poskupjet će za 1,33 eura. Javni bilježnici dosad su za taj posao imali pravo na naknadu od tri boda, a od sada će imati pravo na četiri boda. Vrijednost boda je ostala ista, pa će taj posao koštati 5,32 eura umjesto dosadašnjih 3,99 eura.

Za dokumente veće od pet stranica svaka se stranica naplaćuje dodatni bod. Isto se događa i s tarifom za ovjeru potpisa, ona će koštati 5,32 umjesto 3,99 eura, a ako netko treba više primjeraka svaki dodatni primjerak se naplaćuje dva boda, odnosno 2,66 eura.

Kako bi smanjila troškove ovršnog postupka i olakšala život blokiranim građanima Vlada je prije nekoliko godina smanjivala javnobilježničku tarifu, a sada se za čak 150 posto podiže naknada za izdavanje potvrde o ovršnosti rješenja.

Elektronički upis u zemljišne knjige u svrhu odobravanja kredita ili upis založnog prava za gradnju, rekonstrukciju ili obnovu kuća oštećenih u potresu plaćat će se pola boda, odnosno 0,66 eura više.

sjever.hr/novilist.hr
10.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.