Now Reading:
Načelnica Jembrih sa svečane sjednice poručila: Priča o Loboru priča je o uspjehu!
Full Article 7 minutes read

Načelnica Jembrih sa svečane sjednice poručila: Priča o Loboru priča je o uspjehu!

Povodom Dana Općine Lobor, koji se obilježava 26. srpnja, na blagdan sv. Ane i sv. Joakima, u srijedu je održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Lobor koja je ujedno bila prilika za podsjetnik na proteklu godinu, ali i na 30. obljetnicu postojanja Općine.

Svečanost je otvorio predsjednik općinskog vijeća Dragutin Adanić koji je istaknuo kako je svečana sjednica uvijek prigoda kako bi se prisjetili i pohvalili radom i rezultatima ostvarenim u općini u protekloj godini.

-Uspjeli smo implementirati mnoge projekte u suradnji s partnerima na državnoj i županijskoj razini koji su pridonijeli poboljšanju života svih građana našeg Lobora – istaknuo je Adanić, te dodao kako je općina Lobor uspostavljena prije 30 godina.

-Lobor od tada krupnim koracima napreduje u svim segmentima i postaje ugodno mjesto za život, sa svom pratećom infrastrukturom koju imaju svi veći gradovi u našem okruženju. Pred nama je još puno rada i obveza kojih se ne bojimo i znamo da ćemo ih odraditi na radost i zadovoljstvo svih građana općine Lobor – rekao je predsjednik Vijeća.

Načelnica Općine Lobor, Ljubica Jembrih, u svom je govoru istaknula kako Općina ove godine slavi tri desetljeća postojanja.

-Priča o našem Loboru priča je o uspjehu. Očuvanje tradicije, kulture, zajedništva, ali i vizija i znanje kojima se vodi naša Općina odlična je sinergija koja je dala i daje brojne rezultate. O tome što smo sve postigli zaista ne treba pričati jer ta postignuća vidimo svakog dana. Upravo zbog tog rada svih ljudi općine su potrebne – rekla je načelnica Jembrih, te istaknula kako je posljednja godina bila doista radno razdoblje.

-Lobor je u toj godini postao veliko gradilište, radi se po čitavoj općini – rekla je načelnica te istaknula radove koji su realizirani, ali i one koji su u planu. Tako su u protekloj godini rekonstruirane nerazvrstane ceste, sanirana su klizišta među kojima je ono na županijskoj cesti u Petrovoj Gori, uređena su dječja igrališta, izgrađeni su rolo staza i tenisko igralište te rekonstruirana javna rasvjeta.

-Da općina brine o svojim mještanima pokazuje i činjenica da su povećane naknade za novorođene, sufinancira se dječji vrtić, kao i prijevoz učenika, povećavaju se stipendije za učenike i studente, daju se poticaji za rješavanje stambenog pitanja za mlade obitelji, kao i poticaji u poljoprivredi. Uz to, uvedene su božićnice za umirovljenike i povećana je jednokratna socijalna naknada za socijalno ugrožene – navela je Jembrih.
Najavila je i planove za sljedeće razdoblje gdje svakako treba naglasiti izgradnju Centra za starije osobe Lobor, kao i predstojeće projekte – Vatrogasni dom, Loborski sportski centar te daljnji rad na razvoju turizma.

Na kraju je zahvalila Vladi na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem na dobro osmišljenim programima za razvoj ruralnih općina, kao i cijele države. Posebno je zahvalila mještanima Franji Greguriću i Stjepanu Adaniću, svim djelatnicima, vijećnicima i mještanima te čestitala svima Dan župe i općine.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora, Gordana Jandrokovića, svečanoj sjednici prisustvovao je saborski zastupnik i predsjednik Odbora za gospodarstvo Žarko Tušek. Govoreći o Loboru, naglasio je da se radi o kraju prekrasne prirode, kraju koji ima izrazito naglašenu duhovnu komponentu, kraju i općini koja je okrenuta razvoju i napretku, ali i kraju koji je posebno senzibilizirana na ranjive skupine u društvu. Čestitao je vodstvu Općine i mještanima na svim uspjesima i postignućima u proteklih 30 godina.

Kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, na svečanu sjednicu stigao je državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ivan Vidiš koji je naglasio kako su i Vlada RH, ali i općine i gradovi pokazali nevjerojatnu žilavost kada je u pitanju nošenje s brojnim izazovima i krizama u proteklom razdoblju. Istaknuo je i kako su se općine i gradovi u proteklih 30 godina razvijali, što je posebno vidljivo na primjeru Općine Lobor. Kazao je da se radi o Općini koja se spremno javlja na sve natječaje i kako ne čudi što će se krenuti s realizacijom kapitalnog projekta, izgradnje Centra za starije osobe.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, koji se obratio uime okupljenih gradonačelnika i načelnika, naglasio je da uvijek sa zadovoljstvom dolazi u Lobor. Kazao je i kako zna da je jedna od najtežih dužnosti u politici načelnik općine i da uspješno voditi općinu nije nimalo jednostavno.

-Kada uz sve to radite i na projektima te na razvoju općine, zaista nije lako. No Općina Lobor i vodstvo općine iz dana u dan pokazuju i dokazuju kako se uspješno vodi općina. Na svemu što se dosada napravili od srca vam čestitam. Uvjeren sam da ćete tako ići i dalje. Jednom sam to rekao i sada ponavljam – načelnica Ljubica Jembrih se za svoj kraj bori kao „lavica” – završio je Gregurović.

Počasni građanin Općine i predsjednik Vlade hrvatskog jedinstva, rođeni Loborec Franjo Gregurić, kazao je za Općinu Lobor da diše srcem zajedništva te da su, iako je sada manje stanovnika nego prije 30 godina kada je osnovana općina, mještani življi i aktivniji na čemu je zahvalio svakome od njih. Čestitao je svima koji su dio sebe ugradili u razvoj Lobora.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar pohvalio je rad Općine te još jednom čestitao DVD-u Lobor na nedavno proslavljenoj 100. obljetnici. Ujedno je podsjetio da je Županija u prošloj godini uložila na prostoru Općine više od 200 tisuća eura te da će ŽUC ove godine investirati više od 600 tisuća eura. Ujedno se ispričao svim mještanima na lošem stanju ceste zbog projekta Aglomeracije i istaknuo da bi do jeseni oštećene prometnice trebale biti sanirane.

Nagrade i priznanja

Svečana sjednica bila je prilika i za dodjelu nagrada i priznanja zaslužnim mještanima koji su svojim radom doprinijeli razvoju i promociji Općine.
Općina Lobor i ove je godine nagradila vrijedne školarce koji su u osam godina osnovnoškolskog obrazovanja postigli odlične uspjehe u obrazovnim programima i ostalim izvanškolskim aktivnostima. Tako su ove godine nagradu dobili Blaž Matejaš, Magdalena Bašak, Lana Galunić, Melani Kramarić, Franka Mikac i Lea Korade.

Nagrađeni su bili i maturanti koji su na ostvarili iznimne uspjehe na državnoj maturi pa su tako nagrade dobili Ana Latin, Gabrijel Vrlec i Ana Morena Bašak.

Nagradu Općine dobilo je i Lovačko društvo „Oštrc“, Hrvatsko planinarsko društvo „Pusti Lobor“, Dobrovoljno vatrogasno društvo Lobor i KUD Lobor.
Uime nagrađenih zahvalio je predsjednik DVD-a Lobor Tomislav Rizman.

Svečanu sjednicu svojim su prisustvom uveličali brojni uzvanici. Uz državnog tajnika Vidiša i saborske zastupnike Gregurovića i Tušeka, na svečanost je stigao i saborski zastupnik te gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač. Uz brojne gradonačelnike i načelnike iz Krapinsko-zagorske županije na svečanu sjednicu došao je i načelnik Jarmine Goran Ileković. Na svečanosti su bili i Stjepan Adanić, predsjednik Uprave JANAF-a te izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt.

Uoči svečane sjednice Općinskog vijeća, kod spomen biste dr. Franje Tuđmana u Loboru upaljene su svijeće u znak sjećanja na prvog hrvatskog predsjednika, uslijedio je mimohod loborskih udruga , potom i svečano misno slavlje, nakon kojeg su nastupile mažoretkinje uz pratnju limene glazbe.

sjever.hr
26.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.