Now Reading:
Na sjeveru po istospolnim brakovima prednjači Varaždinska županija – evo kakva je situacija u ostalim županijama
Full Article 2 minutes read

Na sjeveru po istospolnim brakovima prednjači Varaždinska županija – evo kakva je situacija u ostalim županijama

Zakon o životnom partnerstvu na snazi je od 1. siječnja 2020. godine i odnosi se na zajednicu obiteljskog života dviju osoba istog spola sklopljena pred nadležnim tijelom, dok je neformalno životno partnerstvo zajednica obiteljskog života dviju osoba istog spola koje nisu sklopile životno partnerstvo.

Prema podacima iz posljednjeg popisa stanovništva 2021. godine u županijama na sjeveru, uz Zagrebačku županiju, po ukupnom broju osoba koje su sklopile ili pak žive u životnom partnerstvu, prednjači Varaždinska županija.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prema posljednjem popisu stanovništva, u Varaždinskoj županiji šest muškaraca je sklopilo životno partnerstvo, dok njih 12 živi u neformalnoj zajednici. Što se pak tiče žena, brak je sklopilo njih šest, a četiri žive u zajednici.

Što se tiče ostalih sjevernih županija, u Krapinsko–zagorskoj županiji istospolni brak sklopila su dva muškarca te dvije žene, dok šest žena živi u zajednici.

U Međimurskoj županiji, prema posljednjem popisu stanovništva, nema sklopljenih životnih partnerstva, dok u neformalnoj zajednici žive dva muškarca i četiri žene.

Što se tiče Koprivničko-križevačke županije, u braku nije nijedan muškarac, dok ih šestero živi u neformalnoj zajednici. Po brakovima u županiji prednjače žene, pa su tako četiri žene sklopile brak dok ih šest živi u zajednici.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji četvero muškarca su sklopila brak, dok nijedan muškarac ni žena nisu u neformalnoj zajednici.

Kada se gledaju županije, najveći broj životnih partnerstva ima Zagrebačka županija, pa je tako u braku 12 muškaraca i 14 žena, dok u neformalnoj zajednici živi 30 muškaraca i 28 žena.

U Gradu Zagrebu 112 muškaraca i 90 žena sklopilo je životno partnerstvo, dok 436 muškaraca i 246 žena živi u neformalnoj zajednici.

n.p.bajz/sjever.hr

24.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.