Now Reading:
Vandali oštetili spomenik poginulim pripadnicima Puma, članovi Udruge ljuti i ogorčeni: Necivilizirana banda koja ne poštuje svetinju i Domovinski rat
Full Article 3 minutes read

Vandali oštetili spomenik poginulim pripadnicima Puma, članovi Udruge ljuti i ogorčeni: Necivilizirana banda koja ne poštuje svetinju i Domovinski rat

Prije 11 godina, 25. lipnja 2012. godine, na 1709 metara visokom dinarskom vrhu Velika Duvjakuša, iznad planinarske kuće „Puma“ kojom upravljaju HGSS Stanica Split i PU Dinaridi otkriven je spomenik 31 poginulom i jednom nestalom pripadniku 7.gardijske brigade “Puma” koji su od Zime ‘94. do Oluje poginuli na širem prostoru Dinare. Spomenik su otkrili članovi obitelji poginulih “Puma”.

Nažalost, spomenik je ovih dana oštećen, o čemu su izvijestili članovi Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Do sada nikad nije bilo incidenata, a ove godine smo ožalošćeni i ljuti zbog barbarskog i neciviliziranog čina kojim je oštećen spomenik našim poginulima.

Ovo je prvi puta da je necivilizirana banda koja ne poštuje svetinju i Domovinski rat oskrnavila spomenik 31 poginulom i 1 nestalom pripadniku 7. gardijske brigade „Puma“ koji su svoje živote dali za stvaranje nezavisne i slobodne Republike Hrvatske, za stvaranje države u kojoj ti isti, necivilizirani ljudi, danas žive. Neljudi koji uništavaju tuđe svetinje i posvete onima koji su dragovoljno stali na branik Domovine nemaju svoj identitet pa ne mogu shvatiti kolika je vrijednost u tom malom kamenu. Taj mali kamen za nas je cijela povijest i u njemu je sadržana sva muka i patnja koju smo prošli boraveći na vrletima Dinare. Teško je za to optužiti bilo koga, ali onaj tko uništava spomenike drugih ne poštuje ni svoje spomenike ni svoje mrtve, taj nema svoje povijesti ali nema ni svoju budućnost.

Zajedno sa pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja i planinarima obnovit ćemo naš spomenik, sagradit ćemo i nove, a ovakva nedjela samo nas još više učvršćuju u želji i volji da kao Udruga veterana 7. gardijske brigade “PUMA” čuvamo uspomenu na naše poginule i 7. gardijsku brigadu “Puma”. Također, trudit ćemo se, kroz naše edukacijske aktivnosti da ovakvih neciviliziranih spodoba u našoj Domovini bude čim manje. Vandalima poručujemo da se ostave naših svetinja, jer stići će ih kad tad Božja kazna.

NE DIRAJTE NAM SVETINJE I NE OTVARAJTE NAM RANE!

Inače, spomenik je izgrađen na kamenom podiju u obliku položenog križa i napravljen je od kamenih blokova, doniranih od porušene crkve sv. Mihovila u Kijevu. Križ tvori 31 kameni blok, po jedan za svakoga poginulog, na kojemu je uklesano ime i prezime te dan, mjesec i godina rođenja i pogibije.

Spomenik je ujedno i spomen na 7. gardijsku brigadu „Puma“ koja je svoj pobjedonosni ratni put započela i okrunila na Dinari, za nas svetoj planini. Svake godine, u zadnjem vikendu mjeseca lipnja, posjećujemo spomenik na Dinari i zajedno s prijateljima i suborcima, molimo se za duše poginulih Puma.

sjever.hr
13.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.