Now Reading:
Predstavljen program međunarodnog folklornog festivala COFA koji će održavati u Varaždinskoj županiji
Full Article 3 minutes read

Predstavljen program međunarodnog folklornog festivala COFA koji će održavati u Varaždinskoj županiji

Varaždinska županija sljedećega će tjedna postati centar folklora. Naime, od 9. do 14 srpnja diljem Varaždinske županije održavati će se međunarodno folklorni festival COFA, koji se nalazi unutar mreže CIOFF UNESCO festivala.

Radi se o suvremenoj folklornoj avanturi koja će se održavati u gradovima Varaždinske Toplice, Lepoglava, Novi Marof i Varaždin, te općine Visoko, Maruševec i Ljubeščica.

Program su predstavili direktorica i idejna začetnica festivala Petra Golubar, gradonačelnik Novog Marofa te saborski zastupnik Siniša Jenkač, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković te u ime Varaždinske županije kao generalnog pokrovitelja festivala, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ.

Direktorica festivala, Petra Golubar, istaknula je kako CIOFF UNESCO, u sklopu kojeg je COFA, u svojem sustavu ima preko 140 članica koje se bave očuvanjem i promicanjem kulturne baštine i plesa.
– Moram naglasiti da u sklopu festivala CIOFA postoji negdje 300 festivala, zaista sam sretna da je COFA dio te priče. Naravno i ove godine u goste nam dolaze atraktivne folklorne skupine iz cijelog svijeta, a posebno bih naglasila dvije folklorne skupine koje dolaze prvi put u Hrvatsku na COFA festival, a to je grupa iz Meksika i iz SAD-a, a tu su odlične grupe iz Rumunjske i Poljske, te jedna atraktivna Gruzijska grupa – rekla je Golubar, te napomenula kako je sav programski sadržaj besplatan.

Program počinje 9. srpnja u Varaždinskim Toplicama gdje će se predstaviti sve folklorne skupine. U Toplicama su grupe još i 10. srpnja, dok su 11. srpnja u Lepoglavi. Gostovanje u Općini Ljubeščica i Maruševec biti će 13. srpnja, a zadnji dan festivala predviđen je dio programa u Varaždinu, dok će grad domaćin navečer biti Novi Marof, koji će ugostiti sve folklorne skupine.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković istaknula je kako joj je drago da se jedna ovakva manifestacija održava u Varaždinskim Toplicama.
– Program je bogat i puno ljudi dolazi vidjeti druge tradicije i kulture. Svi su dobrodošli. Otvorenje je u 18:00 sati, a u 19:30 počinju programi na našem glavnom gradskom trgu – poručila je gradonačelnica Ratković.

Da je ovo prilika za upoznati nove kulture istaknuo je gradonačelnik Novog Marofa, Sinisa Jenkač, koji je ujedno kazao kako je ovo i prilika da se drugima predstave KUD-ovi s ovog područja.
-Kulturni centar Novi Marof spreman je ugostiti sve koji će doći u Novi Marof. Možemo naglasiti i da Savez tradicijske kulture svake godine završnicu svojih natjecanja organizira u Novom Marofu – dodao je Jenkač.

Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije, Goran Mališ, istaknuo je kako mu je drago da se ovakva manifestacija održava u Varaždinskoj županiji.
– Kulturu i tradiciju našega kraja predstavljamo kroz gostovanja grupa iz raznih krajeva svijeta. S jedne strane moći se vidjeti i upoznati naša turistička baština i blagodati koje imamo putem naših folklornih ansambala, a na svoje će doći i svi naši domaći ljubitelji folklora koji će vidjeti tradiciju i sve ono što se u svijetu može vidjeti – rekao je Mališ.

n.p.bajz/sjever.hr

03.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.