Now Reading:
Grad Varaždin, FOI te švicarski inovacijski park potpisali ugovor o suradnji
Full Article 3 minutes read

Grad Varaždin, FOI te švicarski inovacijski park potpisali ugovor o suradnji

U palači Patačić u Varaždinu, u četvrtak je održano potpisivanje Ugovora o suradnji između Grada Varaždina, Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu i švicarskog inovacijskog parka Switzerland Innovation Park Biel/Bienne.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, dekanica FOI-ja Nina Begičević Ređep i direktor Switzerland Innovation Park Biel/Bienne i voditelj Swiss Smart Factorya Dominic Gorecky. Sporazum se odnosi na suradnju koja će se temeljiti na prijenosu znanja, zajedničkim istraživanjima, edukacijama, mentorstvu, zajedničkim poduzetničkim inicijativama, provođenju zajedničkih EU i nacionalnih projekata, ITU mehanizama i sličnih inicijativa.

Potpisivanju ugovora nazočili su i generalni konzul Republike Hrvatske u Švicarskoj Konfederaciji Slobodan Mikac te Marina Klačmer Čalopa, prodekanica za poslovanje i ljudske potencijale i buduća dekanica FOI-a, te zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Nakon potpisivanja ugovora gradonačelnik Bosilj je istaknuo kako mu je drago da je danas potpisan ugovor koji predstavlja pretvaranje Varaždina u središte pametne industrije u Hrvatskoj.

– Nama će inovacijski centar iz Biela, koji je jedan od najjačih u Europi, pomoći u razvoju ključnog ITU-projekta a to je predinkubacijski centar, prvi u Hrvatskoj. Kako nemamo dovoljno iskustva, pronašli smo najbolje partnere u Europi. Oni će nam pomoći i u transformaciji našeg Tehnološkog parka da postane Inovacijski centar. Prvi krećemo s tim i nadam se da ćemo biti lider u razvoju pametne industrije ne samo u Hrvatskoj nego i u ovom dijelu Europe – rekao je gradonačelnik.

Dekanica FOI-a Nina Begičević Ređep imala je priliku posjetiti inovacijski park u Švicarskoj koji je smješten u 15 tisuća metara kvadratnih poslovnog prostora i surađuje s najpoznatijim svjetskim kompanijama te je rekla kako potpisivanjem ugovora započinje jedna dugoročna suradnja.

– Inovacijski centar i Swiss Smart Factory će nam pomoći sudjelovati u različiti europskim projektima te biti svojevrsni mentor i prvi partneri našeg Centra za predinkubaciju. To je nešto što Hrvatskoj treba, mi vidimo u tome priliku fakulteta i Grada Varaždina te vjerujem da ćemo biti takav prvi centar u Hrvatskoj. – izjavila je dekanica, i pojasnila da će Centar od 2 tisuće kvadratnih metara biti aneks iza vile Oršić, a izgradnja bi trebala početi slijedeće godine.

Gost iz Švicarske, direktor Switzerland Innovation Park Biel/Bienne i voditelj Swiss Smart Factorya, Dominic Gorecky zahvalio je na gostoprimstvu u Varaždinu te rekao kako je ovaj dokument formalni korak koji će približiti Švicarsku i Hrvatsku.

– To smo pripremali nekoliko mjeseci, kolege su nas posjetili u Švicarskoj, a ja sam danas ovdje kako bi vidio što nam grad i regija mogu ponuditi. Vidio sam da ovdje ima puno potencijala, sveučilište je orijentirano na informatičke znanosti što je vrlo važno za razvoj pametne industrije u budućnosti. Smješteno je također na vrlo važnom mjestu u Europi i vidjeli smo da mladi ljudi, studenti, drže ključeve razvoja u budućnosti. – rekao je direktor švicarskog inovacijskog parka koji je krenuo s radom prije šest godina, te su razvili centre za razvoj start-upova.

Generalni konzul Slobodan Mikac bio je također zadovoljan što je konačno naišao na razumijevanje za ovakav projekt i to upravo u Varaždinu, kojem pristaje sve više epitet „male Švicarske“, s obzirom na broj tvrtki koje dolaze iz te zemlje.

sjever.hr

29.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.