Now Reading:
Krapinsko – zagorska županija za provedbu 172 projekta u kulturi dodijelila više od 335 tisuća eura!
Full Article 3 minutes read

Krapinsko – zagorska županija za provedbu 172 projekta u kulturi dodijelila više od 335 tisuća eura!

U gradskoj vijećnici Grada Pregrade u utorak su uručeni ugovori korisnicima koji su ostvarili potporu kroz program javnih potreba u kulturi Krapinsko – zagorske županije i to u području zaštite, očuvanja i održivog upravljanja kulturnom baštinom te području kulturnih djelatnosti, kulturno – umjetničkog stvaralaštva i transverzalnih područja.

Dodijeljeni su ugovori za provedbu 172 projekta i programa vrijedni 335.488 eura.

Prema riječima zamjenice krapinsko – zagorskog župana Jasne Petek, Krapinsko – zagorska županija za programe i projekte u području kulture u proračunu za ovu godinu ima osigurano nešto više od 460 tisuća eura.

– Pristiglo nam je ukupno 210 prijava na oba javna poziva. Nakon administrativne provjere 187 prijava ušlo je u daljnju proceduru odnosno kvalitativnu provjeru Kulturnog vijeća koje ih je bodovalo prema kategorijama. Tako u kategoriji A koja je prioritet za financiranje imamo 49 projekata, a u kategoriji B – projekti koje je poželjno financirati imamo 91 projekt te u kategoriji C, u koju spadaju projekti koje se preporuča financirati, imamo 41 projekt. 15 projekata prema odluci i procjeni Vijeća ne preporučuje se financirati – pojasnila je zamjenica Petek.

Predsjednik vijeća za kulturu Krapinsko – zagorske županije, Davor Špoljar je pak naglasio kako ga veseli činjenica da broj prijava raste iz godine u godinu.

– Veseli nas što osim porasta broja projekata, imamo i povećanje odnosno poboljšanje kvalitete samih prijava. Trudili smo se biti maksimalno objektivni prilikom ocjenjivanja i zaista podržati sve one projekte i programe koji su nam važni na području županije, od Hrašćine do Zagorskih sela ili do Klanjca. Dakle, čitavo područje županije, od malih do urbanih sredina i to bez obzira o kojim projektima i programima se radilo – otkrio je Špoljar.

Dodjeli ugovora prisustvovao je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar koji je tom prilikom naglasio kako su uvijek u prvi plan gurnuti projekti koji su vezani iz beton, ciglu, željezo i asfalt, no da bez kulture, manifestacija i izdavaštva, nema kvalitete života na području na kojem živimo.

– Nema tko okupljati mlade ljude, čuvati kulturu i baštinu odnosno ono što smo mi naslijedili od naših djedova i baka, ono što traje desetljećima i stoljećima. Uvijek mora postojati netko tko će to preuzeti i prenijeti – i to su dvije ključne riječi – rekao je župan te se pritom zahvalio svim udrugama, kao i svim ostalima koji rade na zaštiti i očuvanju kulture i baštine, istaknuvši kako su zagorski muzeji drugi najposjećeniji u Hrvatskoj.

– Kažu da ako nije objavljeno, kao da se nije dogodilo, no knjiga je i dalje ta koja će vjerojatno za više stotina godina svjedočiti o nekim događajima koji su se kod nas dogodili. Novac koji ulažemo nije novac koji ulažemo samo danas, nego je to novac koji na neki način, manjim dijelom, ulažemo u prošlost, a većim dijelom u budućnost – rekao je župan te ujedno zahvalio i Kulturnom vijeću.

jmiklauzic/www.sjever.hr
27.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.