Now Reading:
STRIČAK I KOLAR O ŠTETAMA NA SJEVERU HRVATSKE: Elementarne nepogode sve češće i razornije
Full Article 3 minutes read

STRIČAK I KOLAR O ŠTETAMA NA SJEVERU HRVATSKE: Elementarne nepogode sve češće i razornije

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan govorili su na nacionalnoj televiziji o razmjerima šteta uzrokovane olujnim nevremenom koje je proteklog tjedna u dva navrata zahvatilo sjever Hrvatske i spomenute županije.

Stričak je rekao da je jako nevrijeme pogodilo Varaždinsku županiju te je najugroženiji dio bio uz općine Cestica, Petrijanec, Sračinec pa do Varaždina.

Štete su nastale na kućama, vozilima i najviše na poljoprivrednim zemljištima, istaknuo je. I dodao kako će ovo biti 3. elementarna nepogoda koju proglašavaju unutar 2 mjeseca, odnosno 5. unutar godinu dana.

Kolar je naglasio da su tijekom nevremena u jednom trenutku imali 10-ak tisuća ljudi bez struje. Kako kaže, nastala je golema šteta.

Stričak je rekao kako je Općina Petrijanec poznata po uzgoju buča golica i upravo je najveća šteta na toj kulturi, ali stradala su i polja kukuruza, ječma i ostalih poljoprivrednih kultura.

Šteta je od 40 do 100 posto, istaknuo je Stričak.

Kolar naglašava kako je važno napomenuti da u Hrvatskoj sustav protugradne obrane ne funkcionira.

Osim što smo ukinuli štićenje s raketama, a ja govorim da je to loše, čak nam i ovaj generatorski sustav ne funkcionira, rekao je Kolar.

Dodaje da je poslao dopis DHMZ-u jesu li radile 21. 6. generatorske postaje, te kako mu je odgovoreno da je veći dio generatorskih postaja na području središnje Hrvatske, a sljedeći tjedan bit će u potpunoj funkciji i u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Stričak naglašava da su sve češće i razornije elementarne nepogode.

Da li štititi poljoprivredne usjeve protugradnom obranom, trebala bi reći struka, naglasio je.

Dodaje kako je dobra suradnja s Ministarstvom poljoprivrede te smatra da će se država uključiti u sanaciju štete.

Kolar je rekao da je pitanje koliko će Vlada to moći pratiti s obzirom na ponavljanja iz tjedna u tjedan.

www.sjever.hr/HRT 26.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.