Now Reading:
NAJAVA: 12. izdanje Festivala žena iz ruralnih krajeva Koprivničko-križevačke županije
Full Article 3 minutes read

NAJAVA: 12. izdanje Festivala žena iz ruralnih krajeva Koprivničko-križevačke županije

Festival žena iz ruralnih krajeva Koprivničko-križevačke županije održat će se u subotu 1. srpnja u novoj sportskoj dvorani u Kalinovcu.

Prošle je godine festival održan u Novigradu Podravskom, a ovogodišnji, dvanaesti po redu Festival žena, kao i uvijek okuplja žene koje prezentiraju svoj rad, život i sve ono čime se bave u svoje slobodno vrijeme. Radi se o festivalu koji nema naglasak na udruge i društvo, već je posvećen ženi kao individui. Organizatori ističu da ovakvog projekta nema još nigdje drugdje u Hrvatskoj.

– Znamo da su naše žene s područja Koprivničko-križevačke županije izuzetno marljive, vrijedne, vrlo kreativne i svestrane. One sudjeluju u društvenim događanjima, odnosno društvenom životu svojih zajednica gdje žive, a nama je važno pokazati različitost života današnje žene u ruralnom području – naglašava predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije Verica Rupčić.

Omogućavanje lakšeg umrežavanja i stvaranje novih prijateljstava među ženama glavni su ciljevi ovog projekta. Osim toga, žene na taj način mogu razmjenjivati dobra i uspostavljati poslovne suradnje.

Rupčić je napisala monografiju u kojoj govori o svih 10 godina festivala i životnim pričama 110 sudionica. Promocija zbog pandemije koronavirusa 20211. godine nije održana pa je obavljena u okviru lanjskog izdanja festivala.

Dugotrajan proces pripreme festivala sastoji se od tri dijela, a prvi počinje već u lipnju. U prvom dijelu žene sastavljaju svoje životopise, a nakon toga, u obilasku njihovih domaćinstava, snima se sve što će žene kasnije prezentirati uz priču sastavljenu na temelju njihovog životopisa. Svaka sudionica ima vlastiti štand na kojem predstavlja ono što sama odabere.  

Rupčić napominje da Povjerenstvo organizira proslave obilježavanja prigodnih datuma poput Međunarodnog dana žena, a ove su godine, kao dio kampanje Milijarda ustaje u Koprivnici, to učinili uz značajnu tribinu posvećenu nasilju.

– Željeli smo približiti ženama ovu tematiku, odnosno željeli smo da žene shvate da postoje konkretni ljudi s brojem telefona koji im mogu pomoći. Odaziv je bio jako dobar, a žene su to jako emotivno proživjele, kao i mi organizatori. Smatram kako smo time napravili jako dobar iskorak – kazala je Rupčić.

Također, Povjerenstvo sudjeluje u javnim akcijama posvećenima zdravlju žena gdje se promovira preventivni redoviti pregledi i samopregledi. Tu su i različite konferencije poput „Žene u poduzetništvu“ i „Žene u politici.“ Pozicija članice Odbora za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske omogućava predsjednici Rupčić da svoje prijedloge i ideje prenosi u Sabor te na taj način inicira tematske sjednice.

sjever.hr

20. 06. 2023.

Input your search keywords and press Enter.