Now Reading:
Predstavljena brošura “Građanski odgoj i obrazovanje u praksi – projekti škola Varaždinske županije”! Stričak: „Jedino Varaždinska županija provodi program Građanskog odgoja”
Full Article 4 minutes read

Predstavljena brošura “Građanski odgoj i obrazovanje u praksi – projekti škola Varaždinske županije”! Stričak: „Jedino Varaždinska županija provodi program Građanskog odgoja”

U velikoj dvorani Glazbene škole Varaždin održano je predstavljanje brošure „Građanski odgoj i obrazovanje u praksi – projekti osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije u školskoj godini 2022./23.“

S ciljem popularizacije građanskog odgoja i obrazovanja Varaždinska županija je početkom i ove školske godine raspisala Poziv na dostavu projekata u okviru Građanskog odgoja. Javile su se sve osnovne i srednje škole kojima je osnivač Varaždinska županija te jedna privatna škola s pravom javnosti.

Brošuru je predstavio župan Anđelko Stričak koji je najprije pozdravio prisutne profesore i mentore te učenike.

-Na kraju smo još jedne školske godine za koju bih naglasio da je bila uspješna. Naime, učenici su osim redovnog programa odradili još niz projekata van redovnog nastavnog programa. Vjerujem da na području naše županije nema škole koja nije uključena barem u jedan program – poručio je župan.

Župan naglašava kako je Varaždinska županija jedina županija kada je u pitanju građanski odgoj.

Jedino Varaždinska županija provodi program Građanskog odgoja. To znači da svakoj školi Županija dodjeljuje po 1400 eura da osmisli određeni program i inicijativu koja je bitna za to područje. Na taj način potičemo učenike da se već od učeničke dobi uključe u razvoj i osmišljavanje inicijativa vezanih za svoje mjesto te da uočavaju nedostatke prostora gdje žive, kao i ono po čemu je taj prostor bitan i važan. Tako od najmlađe dobi sudjeluju u donošenju odluka, što smatram da je iznimno bitno – naglasio je župan Stričak.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, uputio je čestitke svim školama koje su sudjelovale u projektu.

-Mi želimo da naši mladi prijatelji budu građani Europe – da budu u stanju donositi odluke, da raspoznaju potrebe koje ima njihova školska zajednica, da naprave projekt te da ga realiziraju. Naravno, Županija to financijski podržava – izjavio je Huđek.

Sveukupno je obuhvaćeno preko 60 projekata, oko 40 projekata osnovnih škola te oko 20 projekata srednjih škola. Rosana Štrocinger, voditeljica Županijskog stručnog vijeća za Građanski odgoj i obrazovanje, smatra kako su ovogodišnji rezultati još uspješniji nego prethodni.

-Zaista su ove godine projekti bili kvalitetniji u odnosu na prošle godine. Razlog tome je što su imali jasne kriterije na početku školske godine koje su trebali zadovoljiti ako žele osvojiti nagrade. Provedene su i edukacije učitelja, jer naravno, svi smo morali jednom učiti da bi to znanje mogli prenijeti drugima. I sad je ta kvaliteta očigledna – objasnila je Štrocinger.

Davor Matačić, ravnatelj Glazbene škole Varaždin predstavio je projekt učenika Glazbene škole Varaždin Potraga za zvukom – glazbeno putovanje za djecu i mlade u kojem su sudjelovali učenici 3. razreda.

-U tome je najveća vrijednost samog projekta, jer same glazbene radionice odradili su naši učenici, uz svoje mentorice Marinu Sokol i razrednicu Petru Zidarić Gerek. Reakcija učenika je bila fantastična! Kroz ovaj projekt otkrili su se neki novi talenti naših učenika jer većina rada i kurikuluma usmjereno je na profesionalno bavljenje glazbom, a mnogi učenici su otkrili dar za rad s najmlađima – izjavio je Matačić.

Učenica osmog razreda Osnovne škole Ljubešćica Marija Kranjec kazala je kako su provele projekt Sačuvajmo ljubeški kraj koji obuhvaća sedam radionica.

-U sklopu ovog projekta napravile smo i istoimenu radijsku emisiju, a htjele smo postići da se učenici upoznaju s ljubeškim krajem i sačuvamo ljubeške riječi koje su već pomalo u zaboravu – dodala je učenica.

Uime Prve gimnazija Varaždin i njihovog projekta govorila je Ema Kokot, učenica škole.

-Naš moto je ostao isti – težimo prema različitosti, jer svi imamo jednaka prava. Okupila se većina učenika iz naše škole, imali smo preko 300 aktivnosti i preko 500 učenika – kazala je učenica.

md/sjever.hr
19.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.