Now Reading:
Predsjednik HOK-a Kratohvil u službenom posjetu Međimurju: “Međimurska županija kolijevka je obrtništva u Hrvatskoj”
Full Article 2 minutes read

Predsjednik HOK-a Kratohvil u službenom posjetu Međimurju: “Međimurska županija kolijevka je obrtništva u Hrvatskoj”

U ponedjeljak je u službenom posjetu Međimurskoj županiji boravio predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil. Tom se prigodom sastao s međimurskim županom Matijom Posavcem te gradonačelnicom Čakovca Ljerkom Cividini.

Nakon održanog sastanka župan Posavec kazao je kako je ovaj posjet u prigodi dodjele i potpisivanja ugovora o stipendiranju učenika deficitarnih zanimanja kojih je ove godine 180.

– Mi već stipendiramo učenike punih dvadeset godina, ali imamo i dobru suradnju s Obrtničkom komorom Međimurske županije – rekao je župan.

Župan je dodao i kako se obrtnicima sufinancira i odlazak na sajmove te im se dodjeljuju i potpore za koje se obrtnici mogu javiti.

– Da ostvarujemo izuzetno dobro suradnju dokaz je to što je na području županije danas aktivno 1577 obrta – rekao je Posavec dodavši kako bez obrtništva nema snažnog ni jakog gospodarstva.

Grad Čakovec je oduvijek bio grad obrtnika i upravo su oni ti koji su stvorili temelj grada Čakovca, a potvrdila je to čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini. Isto tako je i poručila kako Grad Čakovec ove godine potpisuje 28 stipendija sa svojim učenicima.

– Obrtnici su pokazali svoje umijeće u mnogim manifestacijama koje se događaju u gradu Čakovcu i na taj način podsjetili građane da su još uvijek tu i da ih još uvijek trebamo. Mislim da su stipendije danas samo poticaj za naše mlade koji bi trebali odabrati svoja obrtnička zanimanja – rekla je Cividini napomenuvši kako posao obrtništva za sada cvijeta i prema podacima liste za zapošljavanje, obrtnika je daleko manje nego svih drugih.

Sastanku je prisustvovao i predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije, Dražen Novak koji je tom prilikom rekao da Komora već 20 godina stipendira učenike te s nastavkom stipendiranja dobivaju veliki poticaj i u daljnjoj suradnji.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil kazao je kako je Međimurska županija kolijevka obrtništva u Hrvatskoj te su prepoznali važnost obrtništva, jer bez sinergije obrtinštva, poduzetništva i politike nema ni prosperiteta neke županije.

– Najviši stupanj obrazovanja u obrtništvu je polaganje majstorskog ispita razine 5 i upravo je iz Međimurske županije, u veljači ove godine, bilo najviše kandidata – dodao je predsjendik HOK-a.

www.sjever.hr
19.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.