Now Reading:
Koprivničko-križevačka županija osigurala 300 tisuća eura za izgradnju fotonaponskih elektrana na školama
Full Article 2 minutes read

Koprivničko-križevačka županija osigurala 300 tisuća eura za izgradnju fotonaponskih elektrana na školama

Ugovori o javnoj nabavi postavljanja fotonaponskih elektrana na osnovnim i
srednjim školama potpisani su danas u prostorijama Županijske uprave u Koprivnici.
Elektrane će biti postavljene na osnovnim školama u Goli, Legradu, Molvama, Svetom Petru Orehovcu, Kloštru Podravskom te na Srednjoj školi “Ivan Seljanec” u Križevcima i Srednjoj školi Koprivnica.

Sedam grupa ugovora vrijednih gotovo 300 tisuća eura obuhvaćaju izradu projektno-tehničke dokumentacije te montažu i izgradnju elektrana. Financijska sredstva za škole u Goli, Kloštru Podravskom, Molvama, Svetom Petru Orehovsku i SŠ “Ivan Seljanec” su decentralizirana, a ona za školu u Legradu i SŠ Koprivnica osigurana su iz županijskih prihoda.

Župan Darko Koren je uz napomenu da će očekivane uštede na energentima biti oko 50 posto, usput čestitao ravnateljima spomenutih škola na prihvaćanju inicijative i suradnji.

– Obzirom na to da visoka cijena energenata utječe na funkcioniranje cijelog svijeta, tako je i sa sustavom obrazovanja, a ova je inicijativa zamišljena kao način da pokušamo biti što energetski neovisniji, okrenuti obnovljivim izvorima energije i korištenju čistih energetskih potencijala kojima obiluje naša županija. Još 2021. godine postavljene su elektrane na osnovnim školama u Gornjoj Rijeci, Drnju i Virju, a prošle godine na osnovnima školama u Kalinovcu, Kalniku i Sokolovcu, vrijedne 95 tisuća eura. U sklopu projekta županijskog Centra kompetentnosti elektrane su dobile i Obrtnička škola Koprivnica te Strukovna škola Đurđevac. Vjerujem da su ravnatelji zadovoljni ovim projektima i da će im značajno pomoći u još uspješnijem poslovanju – rekao je župan Koren.

Nastavak ulaganja u fotonaponske elektrane planiran je za osnovne škole u Svetom Ivanu Žabnom, Rasinji, Ferdinandovcu i Drnju (dogradnja postojeće elektrane), Područnoj školi Podravske Sesvete te gimnazijama u Križevcima i Đurđevcu.

sjever.hr 19. 06. 2023.

Input your search keywords and press Enter.