Now Reading:
Čehok (opet) opleo po gradskoj vlasti: To je politika prepuna neistina, a u gradu se ne radi ništa!
Full Article 4 minutes read

Čehok (opet) opleo po gradskoj vlasti: To je politika prepuna neistina, a u gradu se ne radi ništa!

Bivši varaždinski gradonačelnik i nositelj Nezavisne liste Ivan Čehok, vijećnik i u novom sazivu Gradskog vijeća, u utorak je sazvao konferenciju za novinare povodom dvije godine mandata aktualne gradske vlasti, odnosno dva mjeseca nakon održanih izvanrednih izbora za Vijeće.

-Na ovu gradsku vlast se mogu najbolje primijeniti one Orwellove riječi: „Što je veća količina laži, to su ljudi koji govore istinu vlasti mrskiji”. Mi moramo reći istinu, a istina o ove dvije godine i o ova dva mjeseca, što građani i sami vide, jest to da se u gradu ne radi apsolutno ništa, Grad u ovom trenutku nema ni jedan veći projekt niti ga provodi niti ga planira. Jedino što su imali smo ostavili mi i to je bila sortirnica koja je završila pod vrlo sumnjivim okolnostima, s potpuno nepotrebno plaćenim dodatnim radovima što ćemo dokazati is inspekcijskim nalazom da je izvođač radova ilegalno odvozio dio materijala s gradilišta, što bi Grad također trebalo zabrinuti – istaknuo je Čehok.

Dodao je da je sreća da kada je riječ o objektima javne namjene, jedina koja nešto radi je Varaždinska županija i to većinom u Općoj bolnici Varaždin, dok su svi ostali „gradski” projekti samo najave.

-Da su Bosilj i Marković ikada išta gradili u životu, a nisu ništa, čak ni jednu šupu jer stanove nisu gradili, nego su dobili POS stanove, znali bi da od ideje do uporabne dozvole za gradske, POS ili stanove za mlade, uz infrastrukturu i zemljište trebaju minimalno četiri godine. Da sada imaju bilo što, a nemaju ništa jer tamo nema još ni infrastrukture, koliko ja znam, cesta nije probijena i nisu osigurani imovinsko-pravni odnosi. Kada bi sad to krenulo, najranije bi ti stanovi mogli biti gotovi do 2028. godine. Do tada u ovom gradu više neće biti mladih ljudi, mladih liječnika ili mladih stručnjaka koji bi trebali Bosiljeve stanove. Jednostavno će svi otići iz ovoga grada – ustvrdio je Čehok.

Kazao je i kako je zaustavljen projekt stanova za liječnike koje je pokrenula, odnosno završavala bivša gradska vlast te da je zaustavljena i POS stanogradnja za koju nema nijednog novog projekta.

-Mi u ovom trenutku govorimo o fantomskim Potemkinovim stanovima, odnosno Bosiljevim stanovima koji se graditi neće. Jednako tako je i sa svim ostalim projektima, primjerice Kućanskom rampom. Tu su zaustavili projekt koji je imao alokacijsku dozvolu i koji je bio dobar projekt, u korist nekog projekta gdje bi trebalo rušiti dio kolodvora pa onda to izmicati što je potpuno jasno da od toga nikada neće biti ništa. Isto tako zakasnili smo na prijavu i potpuno je lažno ono što je rekao gradonačelnik Bosilj, da je to ušlo kao dio Sporazuma za Sjever jer toga unutra nema. Tu su također i najave različitih drugih projekata koje građani naravno ne vide i neće vidjeti – rekao je bivši gradonačelnik.

Istaknuo je i da je činjenica da je desetak građevinskih poduzetnika upozorilo da se dozvole ne izdaju na vrijeme, da se s njima oteže ili da se izdaju pod vrlo čudnim okolnostima te da postoje pravni i upravni postupci oko izdavanja dozvola.

-Grad Varaždin uvijek je prednjačio, u stvarima od upravnih i administrativnih procedura, tu smo doista bili bolji i od prosjeka Europe, što je potvrdila i Europska komisija u svom izvješću,. Mi smo izdavali dozvole u roku od sedam dana, a danas smo došli do toga da se dozvole čekaju po nekoliko mjeseci i da se s time oteže, da se povlače upravni sporovi i da se tužaka po ministarstvu – rekao je Čehok istaknuvši da je riječ o „administrativnom kaosu”.

Smatra da su dvije godine aktualne gradske vlasti „uludo potrošene godine” te ističe da su su se nadali da će se u tom periodu barem nešto u gradu pokrenuti, što se prema njegovom mišljenju nije dogodilo.

Osvrnuo se i na izjavu SDP-ove zastupnice Barbare Antolić Vupora, odnosno njezino prozivanje Vlade jer nisu svi dječji vrtići besplatni.

-S druge strane imate Grad Varaždin u kojem se na vrtić čeka po nekoliko godina, u kojem su cijene privatnih vrtića veće nego gradskih i u kojem umjesto da smo iskoristili ponudu Vlade i Ministarstva i napravili tri nova vrtića, mi smo prijavili samo jedan vrtić i to mali vrtić u Hrašćici. Govorimo o politici koja je prepuna neistina, koja se cijelo vrijeme oslanja na potpuno pogrešne podatke – rekao je, između ostaloga, Ivan Čehok.

a.kučić/sjever.hr
13.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.