Now Reading:
Žestoka rasprava na sjednici Vijeća Općine Marija Bistrica o problematičnom projektu Aglomeracija
Full Article 3 minutes read

Žestoka rasprava na sjednici Vijeća Općine Marija Bistrica o problematičnom projektu Aglomeracija

Održana je sjednica Vijeća Općine Marija Bistrica koja je obuhvatila razne točke dnevnog reda, uključujući usvajanje zapisnika s prethodne sjednice, piše Radio Marija Bistrica. Jedna od važnih točaka bila je Odluka o prijenosu vlasništva nad vodnim građevinama vodovoda Laz Bistrički.

Općina Marija Bistrica prenosi vlasništvo i upravljanje vodnim građevinama vodovoda Laz Bistrički, koje su trenutno u vlasništvu i upravljanju Općine Marija Bistrica, na javnog isporučitelja vodnih usluga Zagorski vodovod. Načelnik Josip Milički istaknuo je da je Općinsko vijeće već prije dvije godine donijelo odluku o prenošenju izvorišta “Oštri hum”, što je rezultiralo intenzivnim investicijama u cjelokupni sustav kako bi se kvalitetno opskrbilo naselje Laz, te u budućnosti i naselje Sveti Matej.

-Ovo puno znači za mještane Laza, jer nažalost ovo izvorište u lošim hidrometeorološkim mjesecima nema dovoljan kapacitet za opskrbu postojećih korisnika, a da ne pričamo da treba spojiti još tri naselja Vrhi, Gornji Gabudi i Bekci. I kad sve to zajedno zbrojimo ova investicija koju je odradio Zagorski vodovod, odnosno doveo transportni vod iz svojeg sustava, iz Podgrađa preko Marije Magdalene do Oštrog huma jednostavno daje garanciju za sigurnu i kvalitetnu opskrbu vodom mještana Laza – rekao je Milički.

Sjednici je prisustvovao i direktor Zagorskog vodovoda, Mario Mihovilić, što je potaknulo raspravu o detaljima ovog preuzimanja. Vijećnike je zanimalo hoće li se time povećati udio Općine Marija Bistrica u vlasništvu Zagorskog vodovoda. Mihovilić je odgovorio da je to odluka Skupštine Zagorskog vodovoda, ali da do sada takva praksa nije postojala.

Predsjednik Vijeća, Teodor Švaljek, izrazio je čuđenje zbog ovakvih odluka koje donosi Skupština, budući da se radi o tržišnim pitanjima. Također je ponovio da su i prethodne vlasti Općine propustile legalizirati Općinski vodovod, koji će također u dogledno vrijeme biti prenesen pod upravljanje Zagorskog vodovoda.

Međutim, veća rasprava se vodila oko projekta Aglomeracija, kojeg provodi Zagorski vodovod, a koji se već dvije godine odvija na području Općine Marija Bistrica, s više-manje katastrofalnim rezultatima, kako piše Radio Marija Bistrica.

Dok je Mihovilić i ovaj put pohvalio izvođače radova i istaknuo plemenitost projekta, vijećnici su bili oštri u svojim primjedbama, ističući da je njihova zadaća boriti se za interese mještana koji su svakodnevno izloženi problemima uzrokovanim ovim projektom. Smatrali su da su izvođači radova suprotni od kvalitetnih te da se projekt odvija presporo i s vrlo upitnom kvalitetom.

Najkritičniji je bio vijećnik Zlatko Ivak iz HDZ-a, koji je izjavio da ovakav način izvođenja radova ne smije više biti dopušten.

-Ja ću prvi leći na cestu, ako treba – rekao je Ivak.

Direktor Mihovilić nije pružio konkretnih odgovora u vezi s projektom Aglomeracija. Spomenuo je održavanje brojnih sastanaka, uključujući onaj koji se održao istog dana sjednice, na kojem je dogovoreno da će se izraditi raspored aktivnosti kako bi se što prije asfaltirali sporedni putevi u naselju Tugonica. Također je naveo da bi ti radovi trebali započeti za desetak dana, nakon što izvođač radova završi trenutne aktivnosti. Radio Marija Bistrica podsjeća da su radovi na tim putevima započeli gotovo prije 17 mjeseci, a od tada mještani se voze po ogromnim rupama koje svakodnevno oštećuju njihova vozila.

sjever.hr/Radio Marija Bistrica rmb.hr
09.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.