Now Reading:
Zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj pod pritiskom: Više od 230 tisuća građana ostaje bez zdravstvenog?!
Full Article 2 minutes read

Zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj pod pritiskom: Više od 230 tisuća građana ostaje bez zdravstvenog?!

Više od 230 000 nezaposlenih osoba mora se u narednih 24 dana javiti HZZO-u ako žele i dalje imati zdravstveno osiguranje.

Naime, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju iz ožujka 2023. godine, propisano je da se nezaposlene osobe koje se ne vode u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) moraju do 29. lipnja javiti HZZO-u ili će ostati bez zdravstvenog osiguranja, piše Lider, a prenosi N1 Hrvatska.

Od stupanja Zakona na snagu 1. travnja pa do danas, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) se javilo 57.493 osoba od ukupno 282.462, koliko ima zdravstveno osiguranje na temelju nezaposlenosti, ali se ne nalaze u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ). Nezaposlene osobe koje nisu registrirane kao tražitelji posla u HZZ-ovoj bazi, morat će se nakon 29. lipnja javljati HZZO-u svakih 90 dana kako bi zadržale status osiguranika.

Ovim se pokušava uvesti red u zdravstveno osiguranje zbog velikog broja ljudi koji su se iselili iz Hrvatske, rade u inozemstvu, ali i dalje imaju zdravstveno osiguranje na temelju nezaposlenosti u Hrvatskoj. Prema podacima HZZO-a, u Hrvatskoj je na dan 5. lipnja bilo 4.085.418 osiguranih osoba, što je otprilike 200 tisuća više od broja stanovnika prema posljednjem popisu.

Među osiguranim osobama nalazi se 4.102 stranca. Prema godišnjem izvješću HZZO-a iz 2022. godine, u Hrvatskoj je najveći broj aktivnih osiguranika, odnosno zaposlenih – 1,67 milijuna. Oko 525 tisuća osiguranika su djeca do 18 godina, 95 tisuća su studenti, 282 tisuće su nezaposlene osobe koje nisu prijavljene u evidenciji HZZ-a, oko 116 tisuća je prijavljeno na HZZ kao tražitelji posla, 320 tisuća su članovi obitelji osiguranika, 1,04 milijuna su umirovljenici, a oko 40 tisuća su inozemni umirovljenici, prenosi N1 Hrvatska.

U kategoriji ostalih osiguranika nalazi se 45 tisuća osoba, a dodatnih 7,5 tisuća osoba osigurano je kao poljoprivrednici. Uspoređujući izvješće HZZO-a vidljivo je da se broj osiguranika u samo pet mjeseci smanjio za čak 63 tisuće. S obzirom na to da je vrlo vjerojatno da se preostalih 230 tisuća nezaposlenih neće javiti u narednih 24 dana, očekuje se daljnje smanjenje broja osiguranika.

foto: ilustracija
sjever.hr/24sata.hr/lidermedia.hr
07.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.