Now Reading:
INTERVJU S POVODOM Jesejanski vinogradari za svoj se 25. rođendan okitili brojnim medaljama na Sajmu vina u Bedekovčini
Full Article 3 minutes read

INTERVJU S POVODOM Jesejanski vinogradari za svoj se 25. rođendan okitili brojnim medaljama na Sajmu vina u Bedekovčini

Općina Jesenje je bogato vinorodno područje s dugogodišnjom tradicijom uzgoja vinove loze njezinih mještana, pa je stoga sad već davne 1998. godine osnovana Udruga vinogradara, podrumara i prijatelja dobrog vina “Sveti Martin” Jesenje.

Ove godine Udruga koja trenutno ima 112 članova obilježava 25.godina postojanja, a tim smo povodom porazgovarali s predsjednikom Udruge Ivanom Maligecom.

Kakva je situacija s mlađim članovima, ima li zainteresiranih?

Dobna struktura članova čini 2 posto do 30 godina, 5 posto od 31 do 40, zatim 16 posto od 41do 50, 33 posto od 51 do 60 godina i 44 posto članova nam je 61 plus. Dvadesetak naših članova dolazi nam iz Krapine. Nažalost, nemamo puno mladih do 30 godina i gledajući unatrag, interes za bavljenjem vinogradarstvom i podrumarstvom počinje, prema datumu učlanjenja u udruzi, nakon 30. godine.

Koje sve aktivnosti provodite tijekom godine?

Svojim članovima a i široj zajednici kroz godinu organiziramo razna predavanja, edukativne izlete i tečajevae, posjet sajmovima, te na taj način osiguravamo dotok informacija, do kojih ne bi mogli doći drugim putem. Jedan od važnih ciljeva je i očuvanje i prezentacija kulturne baštine i tradicije naših krajeva iz područja vezano za vinogradarstvo i podrumarstvo pa tako obilježavamo vinogradarske „svece“ Vincekovo, Bartolovo (postavljanje klopoca), Martinje i Januševo, prema tradicijskim običajima.
Uz naše aktivnosti uključujemo se u Općinska događanja kao što su Ivanje, Kestenijada, Advent, Zahvalnica, manifestacije Krapinsko-zagorske županije, primjerice Sajam vina Bedekovćina, Sajam udruga i druge te po prvi put ove godine planiramo sudjelovati na Medenom sejmu u Krapini. Udruga provodi organizirano volontiranje, trenutno imamo deset volontera bez kojih ne bi mogli provoditi te aktivnosti jer naše aktivnosti se ne provode isključivo za naše članove nego i za širu zajednicu.

Podizanje klopoca tradicija je koju njegujete iz godine u godinu, hoće li tradicija biti nastavljena i ove godine?

Prošle godine smo obilježili obljetnicu 20.godina Postavljanja klopoca, posjećenost manifestacije je bila velika, ostvarili smo suradnju s Turističkom zajednicom Krapina, koju planiramo i nastaviti. Udruga tradicionalno i ove godine planira obilježiti 21. „Postavljanje klopoca“ na jednom od brežuljaka općine Jesenje. U manifestaciju planiraju sudjelovati i naši volonteri koja će nam pomoći u organizacijskom djelu – podizanje klopoca, postavljanje šatora, posluživanje gostiju, a župnik Jesenja će blagosloviti klopotec . Klopotec će i ove godine imati „kuma“, neku uvaženu osobu iz političko-gospodarskog miljea.

S koliko i s kojim vinima ste se predstavili na ovogodišnjem Sajmu vina u Bedekovčini?

Ove godine išli smo sa sedam uzoraka – traminac, muškat, graševina, miješano bijelo (cuvee) . Šest uzoraka je od naših članova i jedan uzorak predstavila je sama Udruga, a osvojili smo jedno zlato, tri srebra i tri bronce.

Kakvi su bili rezultati vaših članova na dosadašnjim natjecanjima?

Rezultati su odlični, naši članovi s tih ocjenjivanja dobivaju visoka odličja . Članovi također sudjeluju kao izlagači i na drugim sajmovima, neki od njih su Sajmu vina u Svetom Ivanu Zelini i sajam vina u Lepoglavi, a i mi također provodimo izložbu i ocjenjivanje vina “Jesejanska vinarijada“, na koje se prijavljuju vinari s područja cijele Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije. Ove godine za Jesejansku vinarijadu prikupljena su i ocijenjena 93 uzorka.

sjever.hr
03.06.2023.

Input your search keywords and press Enter.