Now Reading:
DAN GRADA: Čakovec je jedinstvena sredina prvenstveno zbog svojih ljudi
Full Article 6 minutes read

DAN GRADA: Čakovec je jedinstvena sredina prvenstveno zbog svojih ljudi

Brojnim događanjima Grad Čakovec obilježava Dane grada. Središnji događaj, svečana sjednica Gradskog vijeća, održana je u petak, a bila je to prilika da se istakne sve postignuto u proteklih godinu dana, najave novi projekti, da brojni gosti upute čestitke te da se istaknutim pojedincima i zajednicama Grada Čakovca dodjele priznanja.

Gradonačelnica Ljerka Cividini u svom je govoru prvenstveno naglasila kako je Čakovec sredina koja je jedinstvena i to upravo zbog ljudi koji u njemu žive, rade i stvaraju.

-Ima nas, naravno, svakakvih, s različitim idejama, stremljenjima, ciljevima, s drugačijim životnim pričama i pozadinama. Ipak, svi zajedno činimo idealni zbroj mladenačkog poleta, životnih iskustava i sposobnosti. I to naš grad čini posebnim, jedinstvenim, i nama koji u njemu živimo, najdražim i najljepšim – izjavila je Cividni.
Naglasila je kako učenici postižu odlične rezultate na državnim natjecanjima, kako je gospodarstvo prema svim pokazateljima u plusu i kako svaki član zajednice radom na svom području daje svoj prilog daljnjem rastu i razvoju grada.

Podsjetila je i na proteklih 30 godina te sve važne događaje za Hrvatsku.

-Imamo sve preduvjete za stvaranje pravednog, slobodnog i bogatog društva te prvi put u povijesti uistinu sami u svojim rukama držimo sudbinu sadašnjih i budućih generacija – poručila je Cividini dodajući da je to veliki izazov, ali i da je Čakovec spreman za taj izazov.
Gradonačelnica je kazala na koji način sada funkcionira Grad Čakovec odnosno za koji se način vođenja Grada odlučila prije dvije godine.

-Odabrala sam put u kojem zadržavate ono dobro te potičete sustav da se sam promijeni, uvođenjem novih načina rada. Danas, nakon dvije godine, uvjerena sam da sam odabrala ispravni način. Pred Čakovcem je puno više prilika nego ranije, a zahvaljujući uvedenim promjenama u funkcioniranju, iskoristit ćemo ih gotovo sve – poručila je Cividni te pobrojala što je sve postignuto u proteklom razdoblju.

Između ostalog, završena je obnova središnjeg čakovečkog parka, raspisan je javni natječaj i odabrano najbolje rješenje za uređenje Trga Republike. Otkupom potrebnog zemljišta započeo je proces koji će završiti otvaranjem nove, IV. osnovne škole. Uređene su nove jaslice, dobiven europski novac za uređenje dva postojeća i izgradnju jednog potpuno novog dječjeg vrtića. Pred završetkom je prijava projekta rekonstrukcije Vatrogasnog doma u Savskoj Vesi. Pokrenut je projekt zdrave školske užine. Ujedno je realiziran i niz manjih zahvata na cijelom gradskom području, od postavljanja javne rasvjete, uređenja kolnika do parkirališta.

-Ipak, najveća prilika koju smo dobili je pristupanje mehanizmu Integriranih teritorijalnih ulaganja. Naš grad u sljedećih nekoliko godina za veće projekte ima na raspolaganju bespovratnih 18 milijuna eura, što je više od zbroja svog europskog novca koji je u proteklih 30 godina uložen na području Čakovca – kazala je Cividini.

-Preko njega obnovit ćemo navedeni glavni gradski trg, izgraditi kilometre biciklističkih staza, izgraditi zgrade za gospodarstvu potrebne potporne institucije, novim sadržajima zaokružiti SRC „Mladost“ u Čakovcu – istaknula je Cividini i poslala poruku da sve ovo nema smisla bez ljudi.

-Čakovec je grad koji ima pozitivan migracijski saldo, potrudimo se svi zajedno da on bude još bolji. Vratimo iseljene boljim radnim uvjetima, većim plaćama te uređenim društvom, omogućimo mladim obiteljima da im djeca ne budu veliki financijski teret, budimo grad privlačan stručnjacima iz svih dijelova Europe i svijeta. Te uvjete možemo stvoriti samo zajedno – završila je gradonačelnica.

Riječ gostiju

Prigodnim se riječima okupljenima obratio i župan Međimurske županije Matija Posavec koji je istaknuo da je suradnja Županije s Gradom Čakovcem iznimno dobra.

-To se očituje u nizu radnji koje odrađujemo u realizaciji projekata ili direktnim investicijama Međimurske županije u grad koji je uostalom i sjedište naše županije i u kojem živi najveći broj stanovnika. Veliki i ključni strateški dio poslova je tek pred nama i mi zajedno nastojimo koristiti sve šanse u daljnjem privlačenju europskih sredstava, kako bi uredili i naš Trg Republike, obnovili pročelja, izgradili nove ustanove u obrazovanju i ulagali dalje u bolju i kvalitetniju zdravstvenu skrb, ali i u prometnu infrastrukturu. Zato su sve naše županijske službe, ustanove, poduzeća i tvrtke na raspolaganju stručnim službama Grada Čakovca – izjavio je župan Posavec.

Svečanoj sjednici čakovečkog Gradskog vijeća nazočio je i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izaslanik premijera Andreja Plenkovića.
U svom se govoru osvrnuo na dugoočekivani Sporazum o izgradnji zgrade i sportske dvorane Regionalnog edukacijsko-rehabilitacijskog centra Čakovec, koji je potpisan u četvrtak u Zagrebu.

-Mislim da smo napravili vrlo kvalitetan sporazum, odnosno dogovor te da su osigurana sredstva za financiranje i moći će se krenuti vrlo brzo, s obzirom na to da već imamo jedan dio novca za početne aktivnosti koje isto tako iziskuju neko vrijeme. Bitno je da je financiranje dogovoreno, a najveći dio ide iz državnog proračuna, što je logično i zaista me veseli da će svi sugrađani koji trebaju potporu u svom životnom putu, od ranih, prvih koraka pa do osposobljavanja, imati najmodernije uvjete za ostvarivanje i iskazivanje onog što oni sukladno svojim mogućnostima mogu postići – kazao je Fuchs.

Dodao je da je to jedan od vrlo važnih koraka za grad Čakovec, ali i cijelu Međimursku županiju.
-Vlada Republike Hrvatske nastoji voditi politiku ravnomjerne distribucije i razvoja cijele Hrvatske – zaključio je Fuchs.

Dodijeljene nagrade i priznanja

Svečana sjednica bila je i prilika za dodjelu nagrada i priznanja istaknutim pojedincima i organizacijama. Tako je nagrada Grada Čakovca za životno djelo dodijeljena Josipu Balogua, a Zlatnik „Grb Grada Čakovca“ Ivanu Zrni.

Nagrade „Adama Zrinskog“ dodijeljena je Dječjem gradskom kazalištu Čakovec, dok je godišnja nagrada u području sporta pripala Bojanu Ružiću.

Godišnja nagrada u području znanosti i obrazovanja dodijeljena je Astronomskom društvu Vega, a nagrada u području rada udruga Zrinskoj gardi Čakovec.

Uime Garde na nagradi je zahvalio njezin predsjednik Đuro Bel, Rekao da je to značajno priznanje i da je ovo važno jer nekadašnji gradski oci nisu prepoznavali važnost Zrinske garde. Dodao je da su brojne aktivnosti udruge bile dosada ali da će se tako nastaviti i ubuduće. Posebice je naglasio važnost promocije baštine Zrinskih, što je vrlo važno i zbog turističkog segmenta. Govoreći o povijesti rada udruge, kazao je da godišnje imaju oko 150 aktivnosti.

s.kalajdžija i a.kučić/sjever.hr
26.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.