Now Reading:
Procjenjuju se štete u Međimurju nastale ekstremnim oborinama; Posavec: Da se ovo dogodilo prije deset godina, pola Međimurja bilo bi pod vodom
Full Article 3 minutes read

Procjenjuju se štete u Međimurju nastale ekstremnim oborinama; Posavec: Da se ovo dogodilo prije deset godina, pola Međimurja bilo bi pod vodom

Nakon što su 20. svibnja ujutro Hrvatske vode donijele odluku o prekidu redovne obrane od poplava na Muri te, po padu vodostaja, proglasile pripremno stanje, započelo je vrijeme zbrajanja šteta.

Župan Međimurske županije Matija Posavec u subotu je obišao lokacije koja su tijekom prošlotjednih bujica uzrokovanih ekstremnim oborinama bile ugrožene. Kritična točka bilo je Mursko Središće, no prestanak padalina donio je smirivanje, te povratak u pripremno stanje, uz tek minimalno prelijevanje Mure preko šetnice u Murskom Središću.

No, u drugim dijelovima Međimurja prelijevanje Mure i Drave uzrokovalo je štete na infrastrukturi – javnim objektima i prometnicama – kao i usjevima te kućama, pa je župan od općina i gradova zatražio hitno popisivanje šteta na javnim, ali i privatnim objektima i usjevima da bi se mogla donijeti odluka o eventualnom proglašenju od elementarne nepogode ili sagledati mogućnosti financiranja sanacije šteta na druge načine.

Izvješće o štetama na javnim objektima s naglaskom na prometnicama, školama, vrtićima, mostovima itd. očekuje se do 24. svibnja, a danas je održan sastanak načelnika i gradonačelnica s Stožerom civilne zaštite Međimurske županije.

Rezimirano je da je najviše šteta u Međimurju nastalo zbog ekstremne količine oborina od 70 litara po prostornom metru što je količina vode koju sustav oborinske odvodnje, a ni zemlja nisu mogli apsorbirati.

Da se ovaj scenarij u našem kraju omeđenom rijekama dogodio prije deset godina pola Međimurske županije bilo bi pod vodom. S obzirom da se ovoga puta radilo o dosad nezabilježenoj količini padalina u suradnji s Hrvatskim vodama trebamo vidjeti što se u skorom vremenu još može poboljšati da Međimurje osiguramo i od ovakvih ekstrema – naglasio je župan Matija Posavec, te zamolio gradonačelnike i načelnike za ekspeditivnost da bi se što prije sagledalo o kolikim se uistinu štetama radi.

Nasipi u Goričanu i Domašincu sanirani su 2018. godine, a izgrađen je i nasip od Donje Dubrave do željezničkog mosta u Kotoribi uz Muru, a zaštita od Drave pojačana je gradnjom nasipa u Pušćinama. Za nasip u Gornjem Hrašćanu ishođena je građevinska dozvola i time će se zaštita Međimurja od rijeka zaokružiti. Što se tiče visine napisa, ona je bazirana na najvišem vodostaju u stotinu godina nadvišenim za metar.

S obzirom da su Međimurju zaprijetile oborinske vode, na sastanku je naglašeno da bi se problem odvodnje u naseljima koji je loš morao sveobuhvatno riješiti. Od 2014. godine Hrvatske vode sanirale su, izgradile ili nadvisile oko 36 kilometara nasipa i to u Goričanu uz Trnavu, te na nizu drugih lokacija uz Muru.

U općini Štrigova najveće štete biti će od klizišta, ali i oštećenje sportskog terena kod osnovne škole dok u Murskom Središću štete su nastale na nerazvrstanim cestama, gradskoj šetnici, ali velika je šteta na skeli u Križovcu odnosno otrgnuta je.

KLIZIŠTA I PROMET

Iz Županijske uprave za ceste rezimiraju da su prometnice očišćene od bujičnih nanosa te da nema poteškoća u prometu. Jedino je cesta u Svetom Martinu na Muri (uz nogometno igralište, u pravcu Mure) zatvorena za promet. Aktiviralo se klizište u Banfiju koje prijeti dionici prometnice Hrvatskih cesta, a postoje potencijalna klizišta u Vugrišincu (kod doma za starije i nemoćne osobe Veselko), u Pleškovcu (kod Venere) te u Železnoj Gori (kod Terbortza).

sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr 22.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.