Now Reading:
Procjenjuju se štete u Međimurju nastale ekstremnim oborinama; Posavec: Da se ovo dogodilo prije deset godina, pola Međimurja bilo bi pod vodom
Full Article 3 minutes read

Procjenjuju se štete u Međimurju nastale ekstremnim oborinama; Posavec: Da se ovo dogodilo prije deset godina, pola Međimurja bilo bi pod vodom

Nakon što su 20. svibnja ujutro Hrvatske vode donijele odluku o prekidu redovne obrane od poplava na Muri te, po padu vodostaja, proglasile pripremno stanje, započelo je vrijeme zbrajanja šteta.

Župan Međimurske županije Matija Posavec u subotu je obišao lokacije koja su tijekom prošlotjednih bujica uzrokovanih ekstremnim oborinama bile ugrožene. Kritična točka bilo je Mursko Središće, no prestanak padalina donio je smirivanje, te povratak u pripremno stanje, uz tek minimalno prelijevanje Mure preko šetnice u Murskom Središću.

No, u drugim dijelovima Međimurja prelijevanje Mure i Drave uzrokovalo je štete na infrastrukturi – javnim objektima i prometnicama – kao i usjevima te kućama, pa je župan od općina i gradova zatražio hitno popisivanje šteta na javnim, ali i privatnim objektima i usjevima da bi se mogla donijeti odluka o eventualnom proglašenju od elementarne nepogode ili sagledati mogućnosti financiranja sanacije šteta na druge načine.

Izvješće o štetama na javnim objektima s naglaskom na prometnicama, školama, vrtićima, mostovima itd. očekuje se do 24. svibnja, a danas je održan sastanak načelnika i gradonačelnica s Stožerom civilne zaštite Međimurske županije.

Rezimirano je da je najviše šteta u Međimurju nastalo zbog ekstremne količine oborina od 70 litara po prostornom metru što je količina vode koju sustav oborinske odvodnje, a ni zemlja nisu mogli apsorbirati.

Da se ovaj scenarij u našem kraju omeđenom rijekama dogodio prije deset godina pola Međimurske županije bilo bi pod vodom. S obzirom da se ovoga puta radilo o dosad nezabilježenoj količini padalina u suradnji s Hrvatskim vodama trebamo vidjeti što se u skorom vremenu još može poboljšati da Međimurje osiguramo i od ovakvih ekstrema – naglasio je župan Matija Posavec, te zamolio gradonačelnike i načelnike za ekspeditivnost da bi se što prije sagledalo o kolikim se uistinu štetama radi.

Nasipi u Goričanu i Domašincu sanirani su 2018. godine, a izgrađen je i nasip od Donje Dubrave do željezničkog mosta u Kotoribi uz Muru, a zaštita od Drave pojačana je gradnjom nasipa u Pušćinama. Za nasip u Gornjem Hrašćanu ishođena je građevinska dozvola i time će se zaštita Međimurja od rijeka zaokružiti. Što se tiče visine napisa, ona je bazirana na najvišem vodostaju u stotinu godina nadvišenim za metar.

S obzirom da su Međimurju zaprijetile oborinske vode, na sastanku je naglašeno da bi se problem odvodnje u naseljima koji je loš morao sveobuhvatno riješiti. Od 2014. godine Hrvatske vode sanirale su, izgradile ili nadvisile oko 36 kilometara nasipa i to u Goričanu uz Trnavu, te na nizu drugih lokacija uz Muru.

U općini Štrigova najveće štete biti će od klizišta, ali i oštećenje sportskog terena kod osnovne škole dok u Murskom Središću štete su nastale na nerazvrstanim cestama, gradskoj šetnici, ali velika je šteta na skeli u Križovcu odnosno otrgnuta je.

KLIZIŠTA I PROMET

Iz Županijske uprave za ceste rezimiraju da su prometnice očišćene od bujičnih nanosa te da nema poteškoća u prometu. Jedino je cesta u Svetom Martinu na Muri (uz nogometno igralište, u pravcu Mure) zatvorena za promet. Aktiviralo se klizište u Banfiju koje prijeti dionici prometnice Hrvatskih cesta, a postoje potencijalna klizišta u Vugrišincu (kod doma za starije i nemoćne osobe Veselko), u Pleškovcu (kod Venere) te u Železnoj Gori (kod Terbortza).

sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr 22.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.