Now Reading:
Započeo je „Eurofolk – čuvar europske kulture”! Stričak: “Želim naglasiti važnost posebnosti svake države, regije i mjesta”
Full Article 2 minutes read

Započeo je „Eurofolk – čuvar europske kulture”! Stričak: “Želim naglasiti važnost posebnosti svake države, regije i mjesta”

U Varaždinskoj županiji provodi se projekt “Eurofolk – čuvar europske kulture” – projekt koji doprinosi razvitku folklorne baštine!

Projekt financira Europska unija bespovratnim financijskim sredstvima za djelovanja EU-a u području uključivanja i sudjelovanja građana u okviru programa Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV).

Riječ je o projektu vrijednom 30.000 eura koji tijekom 2023. godine provode tri prijateljske općine – koordinator projekta Općina Breznički Hum, slovenska Općina Šmartno pri Litiji i austrijska Općina Bleiburg/Pliberk.

Trodnevni program u Brezničkom Humu započeo je u petak prezentacijom partnera u projektu, izlaganjem predstavnika ureda za udruge RH o programu CERV, potpisivanjem ugovora o bratimljenju te prezentacijom platforme Geofolk.

Događanju je prisustvovao i župan Anđelko Stričak koji je pohvalio ovu međunarodnu suradnju.

-Svjedočimo potpisivanju Sporazuma o bratimljenju između 3 općine iz Hrvatske, Slovenije i Austrije. Kao što nam je poznato Hrvatska je punopravna članica Europske unije, a od ove godine je i u svim europskim integracijama. Europa potiče raznolikost, a ovim putem želim naglasiti važnost posebnosti svake države, regije i mjesta stoga ovaj projekt je za svaku pohvalu jer naše sredine imaju puno toga za pokazati i očuvati, odnosno prenijeti na mlađe generacije. Vjerujem da ćemo kroz ovu suradnju tome doprinijeti i da ćemo imati prilike uživati pjesmama i plesu folklornih skupina, a isto tako i fotografijama kojima ćemo sve to zabilježiti za sljedeće generacije – rekao je župan Stričak.

„Eurofolk – čuvar europske kulture” je projekt koji će doprinijeti razvitku lokalne svijesti o folklornoj baštini s naglaskom na očuvanje i prezentaciju narodnih nošnji i s ciljem očuvanja tradicija te će potaknuti očuvanje folklorne baštine kroz stvaranje zbirke fotografija povijesnih autohtonih nošnji kroz izložbe, radionice i seminare.

Putem provođenja triju događanja – po jednog u svakoj zemlji, sudionici projekta će kroz zajedničku temu narodnih nošnji i narodnih običaja sudionike usmjeravati na jednakost, ravnopravnost i budućnost, kako bi privukli mlađe generacije i omogućili im suradnju s EU-om.

Foto: varazdinska-zupanija.hr
sjever.hr/varazdinska-zupanija.hr
20.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.