Now Reading:
Započeo je „Eurofolk – čuvar europske kulture”! Stričak: “Želim naglasiti važnost posebnosti svake države, regije i mjesta”
Full Article 2 minutes read

Započeo je „Eurofolk – čuvar europske kulture”! Stričak: “Želim naglasiti važnost posebnosti svake države, regije i mjesta”

U Varaždinskoj županiji provodi se projekt “Eurofolk – čuvar europske kulture” – projekt koji doprinosi razvitku folklorne baštine!

Projekt financira Europska unija bespovratnim financijskim sredstvima za djelovanja EU-a u području uključivanja i sudjelovanja građana u okviru programa Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV).

Riječ je o projektu vrijednom 30.000 eura koji tijekom 2023. godine provode tri prijateljske općine – koordinator projekta Općina Breznički Hum, slovenska Općina Šmartno pri Litiji i austrijska Općina Bleiburg/Pliberk.

Trodnevni program u Brezničkom Humu započeo je u petak prezentacijom partnera u projektu, izlaganjem predstavnika ureda za udruge RH o programu CERV, potpisivanjem ugovora o bratimljenju te prezentacijom platforme Geofolk.

Događanju je prisustvovao i župan Anđelko Stričak koji je pohvalio ovu međunarodnu suradnju.

-Svjedočimo potpisivanju Sporazuma o bratimljenju između 3 općine iz Hrvatske, Slovenije i Austrije. Kao što nam je poznato Hrvatska je punopravna članica Europske unije, a od ove godine je i u svim europskim integracijama. Europa potiče raznolikost, a ovim putem želim naglasiti važnost posebnosti svake države, regije i mjesta stoga ovaj projekt je za svaku pohvalu jer naše sredine imaju puno toga za pokazati i očuvati, odnosno prenijeti na mlađe generacije. Vjerujem da ćemo kroz ovu suradnju tome doprinijeti i da ćemo imati prilike uživati pjesmama i plesu folklornih skupina, a isto tako i fotografijama kojima ćemo sve to zabilježiti za sljedeće generacije – rekao je župan Stričak.

„Eurofolk – čuvar europske kulture” je projekt koji će doprinijeti razvitku lokalne svijesti o folklornoj baštini s naglaskom na očuvanje i prezentaciju narodnih nošnji i s ciljem očuvanja tradicija te će potaknuti očuvanje folklorne baštine kroz stvaranje zbirke fotografija povijesnih autohtonih nošnji kroz izložbe, radionice i seminare.

Putem provođenja triju događanja – po jednog u svakoj zemlji, sudionici projekta će kroz zajedničku temu narodnih nošnji i narodnih običaja sudionike usmjeravati na jednakost, ravnopravnost i budućnost, kako bi privukli mlađe generacije i omogućili im suradnju s EU-om.

Foto: varazdinska-zupanija.hr
sjever.hr/varazdinska-zupanija.hr
20.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.