Now Reading:
Na izložbi „Vino na granici“ predstavljen i dio o cestičkom vinogradarstvu
Full Article 2 minutes read

Na izložbi „Vino na granici“ predstavljen i dio o cestičkom vinogradarstvu

Dosadašnjom višegodišnjom suradnjom šest arhiva s područja Republike Hrvatske i susjedne Slovenije realizirano je više projekata iz povijesti područja uz granicu susjednih država.

Jedan od posljednjih projekata, kao zajedničkoj poveznici stanovništva uz granicu, bio je posvećen izložbi na temu vina, a ista je radno nazvana SlHeR. Održana je u petak u prostorijama Državnog arhiva za Međimurje u Štrigovi.

U zajedničkom projektu, uz Arhiv iz Štrigove, sudjelovali su i Zgodovinski arhiv na Ptuju, Državni arhiv u Varaždinu, Pokrajinski arhiv Maribor, Državni arhiv u Zagrebu i Zgodovinski arhiv Celje, a u izdanom dvojezičnom hrvatsko-slovenskom katalogu, između ostalih dokumenata dan je „Registar gornice Križovljan iz 1639. godine“.

Tako se među sačuvanim dokumentima plemićke obitelji Vragović nalaze i podaci o prikupljenoj gornici s područja brda Prekorje ( gdje su Vragovići svojim kmetovima sagradili i crkvu), a spominju se i lokaliteti Strmo Bukovje, Gornji vrh, Selci, Križanče, Miković vrh i Falinić Breg.

Skupine arhivskoga gradiva, iz spomenutih šest arhiva, razvrstane su po temama od obrade zemlje, vinogradarstva, podrumarstva do prodaje i potrošnje vina, a iz novije vinogradarske povijesti našla se i fotografija s otvaranja vinarije u Varaždinu 1978. godine, a i nešto starija koja prikazuje plantažni uzgoj vinove loze na predjelu Klinec 1962. godine.

Domaćim izložbe bio je ravnatelj arhiva u Štrigovi Jurica Cesar, a bio je prisutan i Damir Hrelja iz Varaždina kao i ostali suradnici te autori izložbe i gosti.

foto: cestica.hr
sjever.hr/cestica.hr
16.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.