Now Reading:
Međimurska županija u samom vrhu po povećanju sredstava za socijalnu skrb – Brojnim projektima i mjerama pomažu svojim najosjetljivijim skupinama
Full Article 4 minutes read

Međimurska županija u samom vrhu po povećanju sredstava za socijalnu skrb – Brojnim projektima i mjerama pomažu svojim najosjetljivijim skupinama

Međimurska županija povećala je u 2021. godini sredstva za socijalnu skrb u odnosu na godinu prije za 5,7 tisuća kuna, na 23,2 tisuće kuna, odnosno za 32,92 posto, što ju je svrstalo u vodećih pet županija, pokazala je analiza portala Župan.hr.

Osim brige za starije, provođenjem niza projekata velika potpora daje se i najmlađima. Tako Međimurska županija jedina u Hrvatskoj osigurava sredstva za osobne asistente vrtićkoj djeci te asistente u osnovnim i srednjim školama. Svako dijete u riziku od siromaštva ima prehranu u školi preko FEAD programa.

Udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID u Županiji djeluje od 2016. godine i jedini su licencirani i ugovoreni pružatelj socijalne usluge rane razvojne podrške u Međimurju, iako njihove programe koristi više od stotinu korisnika sa sjevera Hrvatske. Ove godine je Županija osigurala 47.000 eura potpore za rad Udruge, piše Župan.hr.

Krajem prošle godine sklopljen je pola milijuna kuna vrijedan ugovor sa Savezom udruga Prvi korak u čijem sastavu djeluje pet društava koje okupljaju djecu s različitim razvojnim problemima. Novi ugovor u sklopu mjera usmjerenih u skrb o najmlađima s razvojnim poteškoćama vrijedan 47.000 eura sklopljen je u ožujku 2023. godine između Međimurske županije i Međimurske udruge za intervenciju u djetinjstvu (MURID). Radi se o financijskoj podršci posvećenoj djeci predškolske dobi. Usluge koriste roditelji i djeca triju županija: Međimurske, Varaždinske te Koprivničko-križevačke, te se sukladno sadašnjem kapacitetu tjedno radi s oko 150 djece.

Međimurska županija se aktivno uključuje i u projekte usmjerene starijima te su provedeni projekti Impuls 54+ i Pruži ruku.

– Rad udruga umirovljenika u našem kraju kontinuirano se podržava, uz što je Međimurska županija osigurala besplatan lokalni prijevoz osobama s invalidnošću i za osobama starijima od 65 godina života. Umirovljenicima se sufinanciraju i ulaznice za gradske bazene, a sredstva se izdvajaju i za aktivnosti županijskog Centra za pomoć u kući, te za Dom za starije i nemoćne osobe Čakovec kojemu je Županija vlasnik i osnivač – kažu u Županiji.

Isto tako, Međimurska županija partner je Općini Nedelišće u novom projektu gradnje i opremanja županijskog centra za starije osobe u Nedelišću.

– Potreba za takvom ustanovom postoji u Međimurju i mi smo je svjesni te smo intenzivno tragali za mogućnostima realizacije. Zahvaljujući brzoj reakciji i kvalitetnoj suradnji s Općinom Nedelišće došli smo do adekvatne lokacije, u potpunosti opremljene infrastrukturom, u Nedelišću, u Ulici Josipa Vrhovskog. U vrlo kratkom roku je pripremljena projektna dokumentacija te zadovoljavamo uvjete natječaja i nadamo se najboljem. Riječ je o centru kapaciteta za 122 korisnika u institucionalnom dijelu, te za više od 300 korisnika izvaninstitucionalnih usluga koje će centar nuditi. Prođe li nam prijava, dobit ćemo oko 6 milijuna eura. Investicija jest nešto viša, no nama je ovaj projekt iznimno važan te od njega ne odustajemo čak i ako ne prođemo na natječaju. Tada ćemo pronaći drugo rješenje za zatvaranje financijske konstrukcije – rekao je prilikom potpisivanja ugovora župan Međimurske županije Matija Posavec, a prenosi Župan.hr.

Kako kažu u Županiji, nisu sve mjere nužno iz domene socijalne zaštite, ali se pozitivno reflektiraju i na to područje. Dugi niz godina Međimurska županija tako stipendira djecu hrvatskih branitelja, pomažući na taj način roditeljima, ali i financira prijevoz učenika i studenata. Srednjoškolcima osigurava 300 kuna pomoći za nabavku radnih materijala, stipendira učenike koje se školuju za deficitarna zanimanja, isplaćuje jednokratne pomoći svim studentima, provodi se škola plivanja za sve učenike trećih razreda te projekt „Medni dan“ kroz koji učenicima prvih razreda osiguravamo domaći med.

www.sjever.hr/www.zupan.hr
13.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.