Now Reading:
FOTO U Zaboku otvoren “Mali gastro” – učenici ugostiteljsko-turističkih škola sjeverozapadne Hrvatske prezentirali svoja znanja i vještine
Full Article 3 minutes read

FOTO U Zaboku otvoren “Mali gastro” – učenici ugostiteljsko-turističkih škola sjeverozapadne Hrvatske prezentirali svoja znanja i vještine

Zivtov trg u Zaboku danas je mjesto druženja učenika gastro – turističkog sektora. Naime, započeo je još jedan, 19. po redu, susret učenika ugostiteljskih škola sjeverozapadne Hrvatske – “Mali gastro”.

Riječ je o manifestaciji koja već duži niz godina oduševljava generacije učenika i roditelja, kao i sve stanovnike Krapinsko – zagorske i okolnih županija, a odvija se pod okriljem učenika Srednje škole Zabok – Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu. Zajedno sa svojim nastavnicima i gostima zabočki su srednjoškolci pripremili niz degustacija, sommelijerskih radionica, prezentacija i uzbudljiva natjecanja.

Podršku mladim ugostiteljima dao je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar koji je tom prilikom naglasio kako je cilj Krapinsko – zagorske županije dići kvalitetu destinacije i zvjezdice destinacije u objektima, hotelima te privatnom smještaju, napomenuvši pritom kako nije dovoljno podići kategorizaciju objekta, već treba postojati i educiran i kvalitetan kadar koji može odgovoriti tom izazovu.

– Mi imamo sreću što smo imali sjajnu srednju školu sa sjajnim programima koja je, prema ocjenama ministarstva, druga najbolja te smo na temelju tih rezultata uspjeli dobiti Regionalni centar kompetentnosti za turizam i ugostiteljstvo. Ništa više neće biti isto jer se, s nešto manje od 2.000 kvadrata prelazi u 5.000 kvadrata najmodernijih prostora s najmodernijim kabinetima, najmodernijom i najkvalitetnijom opremom. Time stvaramo temelj da u suradnji s gospodarstvom stvorimo kvalitetan kadar koji će moći odgovoriti na izazove – rekao je župan Kolar naglasivši kako je KZŽ najbolja kontinentalna destinacija u Republici Hrvatskoj.

Zahvalio je župan Kolar isto tako i gospodarstvenicima koji daju snažnu podršku tom projektu.

– Imamo 30-ak partnera, i pritom ne mislim samo na srednje strukovne škole koje dolaze iz pet županija koje mi pokrivamo te na naše dragi prijatelje iz Slovenije, nego nema nijedne hotelijerske kuće, kako na području Krapinsko – zagorske županije tako i na području Grada Zagreba i Primorsko – goranske županije koja nije dala podršku ovom projektu. To je dokaz da smo svjesni kako bez kvalitetnog obrazovanja nema ni kvalitetnog gospodarstva – poručio je župan Kolar.

Regionalni centar kompetentnosti za turizam i ugostiteljstvo ove jeseni otvara svoja vrata, a prema riječima župana Kolara riječ je o ogromnom projektu te samo troškovi građevinskog dijela i opremanja iznose oko 20 milijuna eura.

– To će biti snažan iskorak u obrazovnom sustavu. Naime, uz taj objekt gradi se i sportska dvorana vrijedna 25,3 milijuna kuna. Riječ je o specifičnoj jednodjelnoj dvorani na čijem krovu će biti igralište. S obzirom na nedostatak prostora, gradnja je nešto zahtjevnija, ali veselimo se gledajući projekte i 3D snimke, a kada sve to bude završeno vjerujem da će stvarno sjajno izgledati – zaključio je župan Kolar te najavio kako će prvi dan sljedeće školske godine vrata Regionalnog centra kompetentnosti za turizam i ugostiteljstvo biti otvorena.

jm/www.sjever.hr
12.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.