Now Reading:
Ulaganje u obrazovanje i dalje je prioritet Međimurske županije – Kreće novi investicijski ciklus vrijedan 450 tisuća eura
Full Article 4 minutes read

Ulaganje u obrazovanje i dalje je prioritet Međimurske županije – Kreće novi investicijski ciklus vrijedan 450 tisuća eura

Međimurska županija nastavlja s investicijama u obrazovanje, a potvrđeno je to potpisivanjem sporazuma međimurskog župana Matije Posavca s ravnateljima osnovnih škola i načelnicima koje je održano u četvrtak u maloj vijećnici Međimurske županije. Naime, radi se o sporazumima o sufinanciranju izrade projektne dokumentacije za dogradnju zgrade Osnovne škole Petar Zrinski Šenkovec i gradnju sportske dvorane, kao i za energetsku obnovu područnog školskog odjela u Gardinovcu te rekonstrukciju područne škole u Zasadbregu.

Međimurska županija na pragu je novog investicijskog ciklusa u obrazovanje te je pred njome, a kako je naglasio međimurski župan Matija Posavec, niz investicija koje za cilj imaju osiguravanje što boljih i kvalitetnijih uvjeta za obrazovanje.

– Zajedničkim financiranjem, Županija i Općina Belica obnovit će Područnu školu u Gardinovcu. Jednako tako ćemo rekonstruirati Područnu školu u Zasadbregu na području općine Sveti Juraj na Bregu. S obzirom na to da je taj projekt već započeo, ali je bio zbog nedostatka financijskih sredstava zaustavljen, sada su sredstva preusmjerena s ciljem da u potpunosti obnovimo školu i prenamijenimo je u matičnu, s mogućnošći održavanja jednosmjenske nastave – pojasnio je župan Posavec dodavši kako će se krenuti i u izradu projektne dokumentacije za dogradnju i eventualnu izgradnju školske sportske dvorane Područne škole Šenkovec. Napomenuo je i kako vrijednost tih investicija iznosi oko 450 tisuća eura.

Isto tako, tijekom ove godine Međimurska županija planira obnoviti te dograditi Područnu školu u Gornjem Hrašćanu te opremiti niz školskih kuhinja među kojima i onu u školi u Vratišincu te Draškovcu. Isto tako, uredit će se i ulaz u školu Malu Suboticu, dok će se pak na ulazu u Osnovnu školu u Murskom Središću postaviti video nadzor.

Budući da osnivačkim i vlasničkim pravima Međimurskoj županiji pripadaju i srednje škole, dodatnih 100 tisuća eura bit će osigurano i za sanacije u njima, a prema riječima međimurskog župana ubrzano se priprema i jedan veliki projekt.

– To je potpuna obnova Gospodarske škole koja zahtijeva energetsku obnovu. Sada smo u pripremi projektne dokumentacije za energetsku obnovu, a projektanti i arhitekti su detektirali da je škola dobila određena oštećenja u potresu pa ćemo dodatno prijaviti i sanaciju statike u školi – rekao je župan te pojasnio kako se već duže od godinu dana čeka natječaj iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti na koji imaju plan za obnovu dodatno kandidirati 15-ak škola i sportske dvorane.

– Ukoliko se raspiše natječaj, imamo spremnu svu projektnu dokumentaciju na kojoj se proteklih mjeseci radilo intenzivno. U ladici su nam svi projekti za dogradnju i izgradnju 15 osnovnih škola, pet sportskih dvorana i obnovu srednje škole. Uz Gospodarsku, tu je i potpuna rekonstrukcija i dogradnja Srednje škole Prelog. Zadovoljstvo mi je što pokazujemo primjer dobre prakse suradnje Međimurske županije, škola i općina koje formalno nisu osnivači škole, ali im je bitno kakvi su uvjeti u školama na njihovom području – poručio je župan Posavec.

Ravnatelj osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Mladen Beuk izrazio je zadovoljstvo što područna škola Zasadbreg, koju polazi 44 učenika ide u rekonstrukciju čime će se izjednačiti uvjeti s onima u matičnoj školi u Svetom Jurju na Bregu.

Županiji je na kontinuiranoj podršci zahvalio i ravnatelj OŠ Belica, Antun Žulić objasnivši kako bi standard učenika i u Belici i u Gardinovcu trebao biti isti. Inače, u područnoj školi imaju 45 učenika, a tvrdi kako je ona vrlo bitan faktor za samo naselje. Cilj ove investicije je podizanje standarda.

Ravnatelj OŠ Šenkovec, Vladimir Novak naglasio je kako učenici i zaposlenici već dugi niz godina vape za jednosmjenskom nastavom, a ovom dogradnjom to će biti omogućeno. Podsjetio je na investicije obnove kuhinje i energetske obnove koje su podigle standard te naglaio da im je ovaj projekt primaran kako bi djeca u OŠ Šenkovec imala adekvatne uvjete i jednu smjenu.

jm/www.sjever.hr
11.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.