Now Reading:
Ulaganje u obrazovanje i dalje je prioritet Međimurske županije – Kreće novi investicijski ciklus vrijedan 450 tisuća eura
Full Article 4 minutes read

Ulaganje u obrazovanje i dalje je prioritet Međimurske županije – Kreće novi investicijski ciklus vrijedan 450 tisuća eura

Međimurska županija nastavlja s investicijama u obrazovanje, a potvrđeno je to potpisivanjem sporazuma međimurskog župana Matije Posavca s ravnateljima osnovnih škola i načelnicima koje je održano u četvrtak u maloj vijećnici Međimurske županije. Naime, radi se o sporazumima o sufinanciranju izrade projektne dokumentacije za dogradnju zgrade Osnovne škole Petar Zrinski Šenkovec i gradnju sportske dvorane, kao i za energetsku obnovu područnog školskog odjela u Gardinovcu te rekonstrukciju područne škole u Zasadbregu.

Međimurska županija na pragu je novog investicijskog ciklusa u obrazovanje te je pred njome, a kako je naglasio međimurski župan Matija Posavec, niz investicija koje za cilj imaju osiguravanje što boljih i kvalitetnijih uvjeta za obrazovanje.

– Zajedničkim financiranjem, Županija i Općina Belica obnovit će Područnu školu u Gardinovcu. Jednako tako ćemo rekonstruirati Područnu školu u Zasadbregu na području općine Sveti Juraj na Bregu. S obzirom na to da je taj projekt već započeo, ali je bio zbog nedostatka financijskih sredstava zaustavljen, sada su sredstva preusmjerena s ciljem da u potpunosti obnovimo školu i prenamijenimo je u matičnu, s mogućnošći održavanja jednosmjenske nastave – pojasnio je župan Posavec dodavši kako će se krenuti i u izradu projektne dokumentacije za dogradnju i eventualnu izgradnju školske sportske dvorane Područne škole Šenkovec. Napomenuo je i kako vrijednost tih investicija iznosi oko 450 tisuća eura.

Isto tako, tijekom ove godine Međimurska županija planira obnoviti te dograditi Područnu školu u Gornjem Hrašćanu te opremiti niz školskih kuhinja među kojima i onu u školi u Vratišincu te Draškovcu. Isto tako, uredit će se i ulaz u školu Malu Suboticu, dok će se pak na ulazu u Osnovnu školu u Murskom Središću postaviti video nadzor.

Budući da osnivačkim i vlasničkim pravima Međimurskoj županiji pripadaju i srednje škole, dodatnih 100 tisuća eura bit će osigurano i za sanacije u njima, a prema riječima međimurskog župana ubrzano se priprema i jedan veliki projekt.

– To je potpuna obnova Gospodarske škole koja zahtijeva energetsku obnovu. Sada smo u pripremi projektne dokumentacije za energetsku obnovu, a projektanti i arhitekti su detektirali da je škola dobila određena oštećenja u potresu pa ćemo dodatno prijaviti i sanaciju statike u školi – rekao je župan te pojasnio kako se već duže od godinu dana čeka natječaj iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti na koji imaju plan za obnovu dodatno kandidirati 15-ak škola i sportske dvorane.

– Ukoliko se raspiše natječaj, imamo spremnu svu projektnu dokumentaciju na kojoj se proteklih mjeseci radilo intenzivno. U ladici su nam svi projekti za dogradnju i izgradnju 15 osnovnih škola, pet sportskih dvorana i obnovu srednje škole. Uz Gospodarsku, tu je i potpuna rekonstrukcija i dogradnja Srednje škole Prelog. Zadovoljstvo mi je što pokazujemo primjer dobre prakse suradnje Međimurske županije, škola i općina koje formalno nisu osnivači škole, ali im je bitno kakvi su uvjeti u školama na njihovom području – poručio je župan Posavec.

Ravnatelj osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Mladen Beuk izrazio je zadovoljstvo što područna škola Zasadbreg, koju polazi 44 učenika ide u rekonstrukciju čime će se izjednačiti uvjeti s onima u matičnoj školi u Svetom Jurju na Bregu.

Županiji je na kontinuiranoj podršci zahvalio i ravnatelj OŠ Belica, Antun Žulić objasnivši kako bi standard učenika i u Belici i u Gardinovcu trebao biti isti. Inače, u područnoj školi imaju 45 učenika, a tvrdi kako je ona vrlo bitan faktor za samo naselje. Cilj ove investicije je podizanje standarda.

Ravnatelj OŠ Šenkovec, Vladimir Novak naglasio je kako učenici i zaposlenici već dugi niz godina vape za jednosmjenskom nastavom, a ovom dogradnjom to će biti omogućeno. Podsjetio je na investicije obnove kuhinje i energetske obnove koje su podigle standard te naglaio da im je ovaj projekt primaran kako bi djeca u OŠ Šenkovec imala adekvatne uvjete i jednu smjenu.

jm/www.sjever.hr
11.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.